Historjá – Broderi for Sápmi

Sverige 2022
Regi: Thomas Jackson
Med: Britta Marakatt-Labba, John-Isak Labba
Genre: Dokumentar
Premiere: 19. august

I denne dokumentaren følger vi den samiske tekstilkunstneren Britta Marakatt-Labba og familien hennes, som fortsatt driver med reindrift. Vi blir tatt med ut i vill nord-svensk natur og inn i kunstgallerier, men også ut i protesttog i gatene. Fordi for Britta og familien hennes er ikke klimaforandringer bare en abstrakt idé; det er en helt konkret trussel mot livsgrunnlaget deres og til resten av den samiske befolkninga.

Jeg liker det unike samiske perspektivet denne filmen formidler budskapet sitt med. For som Britta sjøl sier på et punkt tidlig i filmen, er Nord-Sverige et av de stedene i verden der global oppvarming merkes best. Samenes kamp mot overgrep fra statsmaktene opp gjennom historien ses i sammenheng med kampen for naturen som dagens samer blir tvunget til å kjempe. Det politiske er også personlig, i dagens samfunn så vel som da samiske barn blei tvunget vekk fra foreldra sine for å gå på kostskole og assimileres.

For denne anmelderen tar det litt for lang tid før jeg skjønner hvor filmen vil. Dette er en dokumentar som gaper over veldig mye, og i løpet av forholdsvis kort tid prøver den å gi oss et overblikk over både kunsten til Britta, familiens reindrift, samisk mytologi, samisk historie og naturvern. Problemet er at mange av disse overblikka forblir nettopp overblikk. Jeg blir sittende igjen med å ha fått vite stikkord om alt uten noen reell forståelse for noe av det. Kanskje vil også filmens tross alt temmelig unyanserte tone støte noen seere fra seg. Ikke noe i veien med sterke meninger i seg sjøl, men dette er ikke filmen som kommer til å omvende klimaskeptikere. Den preker til koret, som det heter på godt, anglifisert norsk.

Kristine Oseth Gustavsen