Hendelsen

Frankrike 2021
Regi: Audrey Diwan
Med: Anamaria Vartolomei, Luana Bajrami, Louise Orry-Diquero
Genre: Drama
Premiere: 9. september

Hendelsen spinner et finmasket historisk bakteppe til kampen om kvinners rettigheter til egen kropp som har blusset opp som en internasjonal skogbrann i vår egen tid. Anne har en lysende fremtid foran seg, studerer litteratur på universitetet og drømmer om en karriere. Når hun blir uønsket gravid settes tilværelsen på hodet, venner snur ryggen til og inni henne vokser en tidsinnstilt bombe. Hun må finne en løsning – fort. Men hvem vil og tør hjelpe? Man risikerer å bøte med livet eller fengsel i samfunnets tvangstrøye.

Filmen skal foregå på 1960-tallet, men periodeuttrykket virker henslengt, til tider helt fraværende. Det er vanskelig å tolke hvorvidt det nedtonede uttrykket er et bevisst valg for å vise hvor tett problemstillingene i filmen omkring abort ligger på vår egen skremmende politiske virkelighet, eller om det bare er middelmådig håndverk. For det er unektelig litt vanskelig å leve seg inn i en periode som knapt skildres, og som gjør det med få og dessverre også feil midler der det skal tydeliggjøres.

Når det er sagt er det en skjellsettende filmopplevelse på alle måter. Direkte smertefull, både fysisk og emosjonelt. Midt i den mørke materien filmen behandler skinner dog en lysende stjerne. Anamaria Vartolomei gjør en formidabel hovedrolle som den målrettede Anne, og skaper en tidløs forbindelse mellom fortid og nåtid med sin blotte tilstedeværelse i bildet. En mer uttrykksfull skuespiller skal man lete lenge etter, og den perfekte kraftformidler til filmens beklageligvis aktuelle budskap. Et særdeles viktig verk, kompromissløst fortalt med enkelte skjønnhetsfeil. Det er fristende å legge hånden over øynene i flere sekvenser, men for den helhetlige (sterke) filmopplevelsens skyld bør man la være og bevitne det grusomme i all sin kraft.

Ida Cathrine Holme Nielsen