Thor: Love and Thunder

USA 2022
Regi: Taika Waititi
Skuespillere: Chris Hemsworth, Christian Bale, Tessa Thompson, Jaimie Alexander, Taika Waititi, Russell Crowe, Natalie Portman
Genre: Action/Superhelt
Norsk premiere: 6 Juli

Marvels tordengud er tilbake på storskjermen! Her blir det lyn, kjærlighet og tap! Og ikke minst: Det blir kjempesvære skrikende geiter!

Sagaen om vikingen fra det ytre rom fortsetter idet Thor tvinges ut av selvpålagt pensjonering og må ta opp kampen igjen. Midt inne i en slags gudommelig midtlivskrise prøver tordenguden å finne mening i tilværelsen, mens han tvinges til å deale med en ny ondskap som utgjør en trussel mot gudenes blotte eksistens.

Thor: Love and Thunder er den fjerde Thor-filmen, og fortsetter historiene fra Thor: Ragnarok og Avengers: Endgame. Thor (Chris Hemsworth) har gått i selvpålagt eksil på en fjern planet for å meditere og komme seg unna alt maset. Han har hatt mye å prosessere: Kampen mot hans storesøster Hela, tapet av både hans far og bror, igangsettingen av Ragnarok for å redde Asgard (som ledet til at Asgard ble tilintetgjort). Auda! Under alt dette ligger også smerten fra bruddet med hans tidligere store kjærlighet, Dr. Jane Foster.

Thors «stilletid» blir det brått slutt på i det The Guardians of the Galaxy trygler ham om å hjelpe dem i den brutale krigen som foregår på planeten (som Thor festlig nok har valgt å ignorere totalt opp til dette punktet). Da blir det kaos! Superheltene vinner selvfølgelig slaget, men det blir mye utilsiktede skade på alt og alle rundt dem. De lokale romvesenene er lite fornøyd, men «belønner» Thor med to kjempestore skrikende geiter. De er kjempefestlige! Thor forlater kort tid etter dette planeten etter han mottar et nødrop som viser at Sif fra Asgard (Jaimie Alexander) er i trøbbel.

I de fem årene siden Thor: Ragnarok kom ut, har ikke teamet som har jobbet på denne oppfølgeren ligget på latsiden. På tross av at filmingen og utgivelsen av Thor: Love and Thunder ble utsatt pga. pandemien, har regissør Taikia Waititi beskrevet dette som en positiv ting i intervjuer. De fikk mer tid til å jobbe med manus og finpussingen av filmen. Man kan tydelig se effekten av dette i filmen, da både oppbygningen, historiefortellingen og handlingen i denne filmen fremstår som mer konsis og bedre skrevet enn de tidligere Thor-filmene.

Thor finner Sif hardt skadet, liggende ved liket til et gigantisk gude-beist. Hun forteller ham at dette er verket til Gorr the God Butcher (Christian Bale), som søker å utslette alle guder. Thor prøver å redde livet til Sif og tar henne med til New Asgard, hvor Asgards folk har laget en ny, mini-versjon av sitt tidligere hjem. New Asgard ligger festlig nok i Tønsberg, Norge. Det viser seg fort at Gorr allerede er der, i ferd med å angripe byen ved å fremkalle monstrøse skyggeskapninger. I kampens hete blir Thor plutselig gjenforent med sin tidligere flamme Jane Foster (Natalie Portman), som nå har tatt på seg rollen som The Mighty Thor, gjennom den nylig gjenskapte hammeren Mjolnirs mektige magi. Sammen må de hamle opp med Gorrs overveldende krefter og deres komplekse følelser for hverandre. Hva verre er, vi får så vite Jane har kreft i fjerde stadium, og har forsøkt å bruke Mjolnirs magi for å kurere seg selv. Men fungerer det?

Nevnte jeg at tordenguden er tilbake? Vent nå litt, det er to av dem nå?

Så, en film om to Thorer, anmeldt av meg (Thor)? En veritabel Thornado!

Av alle heltene og karakterene fra Marvel-universet har Thor lenge vært den jeg liker minst. Først og fremst fordi jeg selv heter Thor, men også fordi jeg brukte mye av tiden min i barne-og-ungdomsårene til å lese om og studere de gamle norrøne mytene. Jeg kjenner alle mytene og er veldig glad i dem. Da den første Thor-filmen kom ut ble jeg ganske irritert og satt og pekte ut alt som var feil i forhold til mytologien. Etter å ha sett de andre Thor-filmene har jeg gradvis lært å gi slipp på den tanken og klarer i større grad å verdsette det Marvel prøver å gjøre med dette konseptet.

Denne filmen forandrer alt dette. Min sedvanlige mytebaserte-irritasjon kanselleres fullstendig ut av min kjærlighet for hva Taika Waititi har klart å gjøre med historien, karakterene og det overskyggende temaet i denne filmen. Han pusher alt mye lengre enn han gjorde i Thor: Ragnarok, og har beskrevet prosessen i intervjuer som “en film drevet fram av en test-gruppe bestående av seksåringer». Filmen er mer leken enn de forrige, med en sterk, fargerik visuell stil, vakre landskap og sterke kontraster. Estetikken er hentet rett ut av 80-tallets rockekultur og filmen har et fett soundtrack som i stor grad består av Guns N’ Roses.

Mulige milde spoilere kommer nå! Mens de to «Thorene» kjemper mot skyggeskapningene, kidnapper Gorr alle barna i New Asgard og tar dem med til en mørk skyggedimensjon, for å lure gudene til seg. Thor og Jane teamer opp med Valkyrie (Tessa Thompson) og Korg (Taika Waititi) og drar for å rekruttere flere guder til å hjelpe dem i kampen mot Gorr, som leter etter en måte å ta livet av alle gudene med ett drastisk trekk.

Døde guder ligger strødd etter Gorr the God Butcher. Her spilt av Christian Bale.

Når det kommer til supervillains finner jeg Gorr underlig tiltalende. Noe av dette kommer nok av skuespillerprestasjonene til Christian Bale, men også den tragiske bakgrunnshistorien hans, som får deg til å forstå, om ikke sympatisere med, målet hans om å gjøre ende på alle gudene. Bare vent til dere ser Russell Crowe i rollen som en av dem, det er fantastisk! I senere år har det vært en økende tendens i superhelt-sjangeren å vise historier om å rive ned idoler og vise de styggere sidene av de store og mektige. Akkurat som superheltene i Amazons The Boys, er noen av gudene i Marvel-universet noen massive drittsekker.

Temaet i denne filmen er kjærlighet og frykten for tap, frykten for å miste de du er glad i og de tingene du bryr deg om. Dette er en kjærlighetshistorie hvor karakterene må gjøre vanskelige valg og må innse at de ikke alltid kan få i pose og sekk. Thor i denne filmen fremstår som mer reflektert og emosjonelt moden enn han gjør i de tidligere filmene.

Før jeg skulle se Thor: Love and Thunder var jeg rimelig sikker på at jeg ville ha mer enn nok å kritisere i anmeldelsen min, men jeg fant fint lite jeg ikke likte med filmen. Dette er en film som får til å være nøyaktig det den prøver å være, en episk superhelt-actionfilm, en kjærlighetshistorie og en ode til 80-tallets rockemusikk.

Dagens Goat Quote: “Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuuuruuuurgh!»

Hvis du er fan av filmene fra Marvel-universet vil du sannsynligvis like Thor: Love and Thunder, særlig hvis du allerede liker de tidligere Thor-filmene. Taika Waititi har fått til å gjøre noe helt spesielt med denne filmen, med mye crazy humor og fantasifulle vendinger. Gå og se den og gjør deg opp din egen mening. Jeg ble i hvert fall veldig positivt overrasket, på tross av at jeg ikke er noen stor fan av Thor-franchisen. Det er en del referanser og historie i denne filmen som er knyttet til de forrige filmene, så det skader ikke å ha sett dem på forhånd. Alternativt: Hvis du er fan av svære skrikende geiter er dette filmen for deg!

Min konklusjon er i hvert fall: Dette er den beste av Thor-filmene. Husk å vente på og se scenene etter rulleteksten!

Thor: Love and Thunder
4
Podcastprodusent og skribent