Old Henry

USA 2021
Regi
: Potsy Ponciroli
Med: Tim Blake Nelson, Stephen Dorff, Trace Adkins, Scott Haze
Genre: Action/Thriller/Western
Premiere: 3. juni

Potsy Poncirolis Old Henry er en svært fengende og stilsikker gjenopplivning av westernsjangeren. Ponciroli motstår fristelsen for å henfalle til de største ville-vesten-klisjèene, ved hjelp av bunnsolid manusarbeid og ufattelig imponerende skuespillerprestasjoner i alle roller. Old Henry byr på lavmælt, autentisk western, vanvittig flott visualisert av fotograf John Matysiak. Filmen kan dessuten skilte med et sylskarpt periodeuttrykk, mye takket være plettfritt kostymedesign av Brianna Quick og produksjonsdesign av Max Biscoe.

Året er 1906. Enkemannen Henry (Tim Blake Nelson) lever et tilbaketrukket liv som bonde med sønnen sin, Wyatt (Gavin Lewis), når han en dag oppdager en skuddsåret mann (Scott Haze) og en salveske full av penger i nærheten av gården. Han tar seg av den sårede mannen, som påstår at han er sheriff. Kort tid etter kommer tre menn ridende til gården som også påstår å være lovens lange arm, og gjør krav på den sårede flyktningen og pengene. Det de ikke vet er at gamle Henry bærer på en hemmelighet fra fortiden som kommer tilbake for å hjemsøke ham, og endrer konfliktens kjerne drastisk.

Man trenger ikke være noen stor hverken western- eller action-entusiast for å nye Old Henry i fulle drag; det kunstferdige uttrykket er like velegnet for kunstfilmnerder som for westernelskere. Old Henry er utrolig vakker og sinnssykt medrivende, både i underspilte dialogsekvenser og i det villeste skuddvekslingene – det er bare å lene seg godt tilbake og kjenne på litt ekte, gammeldags filmmagi. Den perfekte blandingen av action og arthaus!

Ida Cathrine Holme Nielsen