C’mon C’mon

C’mon C’mon

USA 2020
Regi: Mike Mills
Med: Joaquin Phoenix, Gaby Hoffmann, Jaboukie Young-White, Elaine Kagan
Genre: Drama
Premiere: 8. april

Den vakre, lille indiefilmen C’mon C’mon er amerikaneren Mike Mills’ fjerde spillefilm. Gjennom en lang karriere har han gjort mye rart og bra, først og fremst knyttet til musikk. Han er musiker selv og har spilt i band, og har også laget musikkvideoer for store artister. Av spillefilmer har han laget Thumbsucker (2005), Beginners (2010) og Moderne kvinner (2016).

C’mon C’mon er en varm, forsonende og rørende film, som behandler sosiopsykologiske temaer som den mentale avstanden mellom generasjoner, kommunikasjonsproblemer og relasjonelt svik på en klok måte.

Vi møter alltid fenomenale Joaquin Phoenix i rollen som radiojournalisten Jimmy, som har spesialisert seg på å intervjue barn om deres liv, drømmer og tanker om fremtiden. Når han plutselig må ha ansvar for sin unge nevø, som han knapt nok har sett gjennom oppveksten, får Jimmy snart erfare at det er forskjell på et radiointervju og en nær, virkelig relasjon. Det er ikke lett å finne form og språk når man selv befinner seg på en slags mental øy med karriere og storbyliv, og nevøen er en trasig og skarp gutt med sine egne problemer.

Historien er kanskje ikke av de mest oppfinnsomme, men manuset er stramt og gjennomføringen er ekstremt solid i alle ledd. Svart-hvitt-fotoet levert av britiske Robbie Ryan (Fish Tank, Philomena, Jeg, Daniel Blake) gir filmen et særegent og nostalgisk skjær. Joaquin Phoenix og unggutten Woody Norman har en fantastisk kjemi i de to bærende rollene, og det er den finstemte replikkvekslingen og timingen i samspillet mellom de to som løfter filmen til høyere nivåer enn vi har sett fra andre filmer med noenlunde samme tematikk og handling.

Vanker det en Oscar eller to, mon tro?

Le LD Nguyen