Foto: 20th Century-Fox

Young Frankenstein (1974)

Det er gøy å være vitenskapsmann.

I 1818 ga den britiske forfatteren Mary Shelley ut novellen Frankenstein: Or The Modern Prometheus, som er å regne som den første science-fiction-historien noensinne skrevet. Historien er velkjent og tar for seg en vitenskapsmann som prøver å skape et nytt liv ut av en død kropp. Dette gotiske verket ble filmatisert så tidlig som i 1911. Den mest kjente adaptasjonen er nok Universal Pictures sin filmatisering fra 1931 med Boris Karloff og dens oppfølger Bride of Frankenstein fra 1935.

Det ble også laget en del parodier og spoofs som spinner rundt Mary Shelleys novelle. Filmer som Flesh for Frankenstein, Frankenhooker og porno-parodien Frankenpenis baserer seg i hovedsakelig på novellen til Mary Shelley. I 1974 lagde den amerikanske komikeren og regissøren Mel Brooks en festlig liten parodi på Frankenstein, med Gene Wilder og Marty Feldman i hovedrollene. Young Frankenstein er blant annet en av inspirasjonene til Yorgos Lanthimos sin Oscar-vinnende Poor Things fra 2023.

Den merkelige Igor spilt av Marty Feldman. Foto: 20th Century-Fox.

Dr. Frederick Frankenstein (Gene Wilder) er lektor på et medisinsk universitet, og han er barnebarnet til den fiktive vitenskapsmannen med samme navn. Frederick ønsker ikke å bli assosiert med sin bestefar og vil heller bli kalt Fronkensteen, og han vil heller ikke svare på spørsmål om sin bestefar fra sine studenter. Alt dette snur da han arver et slott i Transylvania etter sin bestefar. I dette slottet følger også med den bisarre Igor (Marty Feldman) og det tekniske utstyret og notatene til hans bestefar. Frederick bestemmer seg da for å bli som sin bestefar og skape et nytt liv ut av en død kropp, men om det blir en suksess er ikke så sikkert.

I Young Frankenstein får vi servert en herlig blanding av skrekk og komedie og Gene Wilder gjør en utmerket jobb som den gale vitenskapsmannen som prøver å leke gud. Den britiske komikeren og skuespilleren Marty Feldman, som med sitt litt spesielle utseende gjør en fantastisk jobb som Igor. Feldman led av sykdom ifm. skjoldbruskkjertelen og hadde utstående øyne som følge av dette. Han så ikke på dette som noe hinder og følte sånn sett at han var unik. Han har også skrevet sketsjer som humor-gruppa Monty Python senere brukte. Feldman sit liv og karriere tok brått slutt i 1982 da han døde av hjerteinfarkt bare 48 år gammel.

Frankenstein sin forlovede Elizabeth (Madeline Kahn) Foto: 20th Century Fox.

Ken Strickfaden som lagde det elektriske utstyret til Frankenstein sitt laboratorium i 1931 og oppfølgerne som fulgte, lånte bort disse til Mel Brooks som han han kunne bruke til innspillingen. I forarbeidet til filmen fant Mel Brooks ut at Strickfaden fortsatt var i live og tok kontakt med han. Strickfaden ble ikke kreditert for sitt arbeid med Frankenstein, men Mel Brooks krediterte han i rulleteksten til Young Frankenstein.

Det er også tydelig at Yorgos Lanthimos hentet mye inspirasjon fra Young Frankenstein til Poor Things, som jeg nevnte innledningsvis. Jeg var ganske sikker på at det var Frankenhooker som var den store inspirasjonen til Poor Things, ettersom den på mange måter føles som en slags nyinnspilling av Frankenhooker, som er regissert av B-filmskaperen Frank Henenlotter.

Vi får også servert et artig musikal nummer med monsteret og vitenskapsmannen, men dette blir ikke tatt særlig godt i mot av publikummet deres. Monsteret reagerer blant annet på åpne flammer, men han er en mester når det kommer til å elske med kvinner, noe som får dem til å synge opera.

Madeline Kahn gjør også en opptreden som Frankenstein sin kone. Foto: 20th Century-Fox.

Gene Hackman spiller den blinde mannen som bare ønsker seg en venn, og innleder et veldig kort og midlertidig vennskap med monsteret, men som rømmer da den blinde mannen heller varm suppe på han. At filmen er i svart-hvitt gjør at den ser mye eldre ut en den egentlig er. Det passer utrolig bra med den visuelle stilen og kostymene i filmen, da handlingen er lagt flere hundre år tilbake i tid.

Det er mange kule skrekk-elementer i Young Frankenstein, og den fungerer like så godt som en skrekkfilm som den er en komedie. Filmens absurde humor kommer godt med da.

Young Frankenstein er gitt ut på DVD og Blu-ray og er ikke vanskelig å oppdrive. Den anbefales på det varmeste.

Regi
Mel Brooks
Skuespillere
Gene Wilder, Marty Feldman, Peter Boyle
Sjanger
Komedie
Utgivelse
Blu-ray
Skribent