©Lionsgate

Jesus Revolution

Historien om håpefulle Halleuja-hippier som tok over USA.

Småtrøtt? Trenger du en kaffe? Jesus er her for å vekke deg! Mot slutten av 60-tallet startet en sterk kristelig vekkelsesbevegelse å spre seg blant hippiene i sørlige California. Denne filmen forteller historien om hvordan gnisten som oppstod i en liten konservativ menighet ble til en flamme som spredte seg som ild i tørt gress over hele USA på begynnelsen av 70-tallet. 

Chuck Smith (portrettert av Kelsey Grammer) er en aldrende og innbitt pastor for en beskjeden lokal kirke, der en søvnig og tradisjonsbunden forsamling samles for å motta det guddommelige budskap. Chuck er frustrert over lav deltakelse og manglende respons blant de troende, samtidig som han uttrykker avsky og nedlatenhet overfor den voksende, frittenkende hippiekulturen mange unge har engasjert seg i. Han sier bastant at han aldri vil forstå hippiene med mindre Gud selv marsjerer en hippie inn døra hans.

Kort tid etter uttalelsen kommer Chucks datter Janette (spilt av Ally Ioannides) hjem med en langhåret hippie hun har plukket opp langs landeveien. Han heter Lonnie Frisbee (spilt av Jonathan Roumie) og har et sterkt ønske om å prate med Chuck om Jesus og kristendommens budskap. Den usedvanlig karismatiske Lonnie er dypt kristen og har en langt mer åpen, inkluderende og kjærlig tolkning av Guds budskap. Han klarer å overbevise Chuck om at han har tatt feil av hippiene og at han må åpne kirken sin for alle som vil høre Herrens budskap.

Chuck synes noen tar dette med å omfavne sin neste litt for bokstavelig.
Kelsey Grammer som Chuck, Jonathan Roumie som Lonnie (©Lionsgate)

Jesus Revolution belyser samtidig reisen til Greg Laurie (spilt av Joel Courtney) og Cathe (spilt av Anna Barlow), to unge sjeler på leting etter sannhet og formål i sine egne liv. Greg bærer på byrden av en utfordrende oppvekst, preget av en fraværende far og en mor som kjemper med alkoholproblemer (spilt av Kimberly Williams-Paisley). Derfor søker han en ny retning i tilværelsen.

Idet han krysser vei med Cathe, en hippie-jente som fanger hans hjerte, begynner Greg en reise preget av eksperimentering – en søken etter selvforståelse som tar ham gjennom et landskap av rusmidler, filosofi og religiøs utforskning. De to historiene flettes selvfølgelig sammen etter hvert, og man får se hvordan Greg og Cathe etterhvert får sentrale roller i vekkelsesbevegelsen, på tross av sine utfordringer, både på et personlig plan og i forhold til tro, samtidig som familie og fortid kompliserer ting for dem begge.

At filmen er «basert på en sann revolusjon» er noe av det første man får se på skjermen i det filmen starter. Dette stemmer i den grad dramatiseringen i filmen er basert på ekte hendelser og faktiske historiske personer. Det blir imidlertid en kompleks oppgave å avgjøre hvorvidt hendelsene er tilpasset for å understreke det kristne budskapet eller om de holder seg tett til virkeligheten. Ettersom jeg ikke-troende selv tar jeg derfor noe av historiefortellingen med en klype salt eller to, da filmen til tider synes å ha en ganske klar overbevisningsagenda.

Ender Greg opp som skitten hippie eller kjernesunn amerikansk ungdom?
Joel Courtney som Greg (©Lionsgate)

Filmen er regissert av to kristne regissører Jon Erwin (som har skrevet manus sammen med Jon Gunn) og Brent McCorckle, som også komponerte filmmusikken. Bak filmen står Kingdom Story Company, et produksjonsselskap som i samarbeid med Lionsgate har spesialisert seg på kristne spillefilmer. Jesus Revolution fremstår derfor som en kristen film produsert av et kristent selskap med en tydelig kristen agenda.

Filmen inneholder flere sterke emosjonelle øyeblikk og er full av karismatiske karakterer. Den fremhever de sidene av kristendommen som kan omtales som «fine» og «vakre», som nestekjærlighet, felleskap og hvordan religionen skal akseptere og omfavne de forkomne og vanskeligstilte. Etter hvert i filmen får man også se litt mørkere sider av revolusjonen, hvordan ego og menneskelige svakheter kan kaste skygger. Jeg vil likevel si at filmen i liten grad går inn på de mer problematiske sidene ved kristendommen og vekkelsesbevegelser.

Skuespillerprestasjonene i filmen er generelt bra, med vekt på Lonnie, Greg og Chuck. Kelsey Grammer er overbevisende i rollen som den konservative pastoren som gradvis våkner opp til det «virkelige» budskapet i kristendommen etter datteren bringer Lonnie inn i livet hans.

Jonathan Roumie i rollen som Lonnie fremstår som en ekstremt karismatisk og kjærlig Jesus- skikkelse, som etter hvert begynner å vise sine mer menneskelige sider. Relasjonen og kjærlighetshistorien mellom Greg (Joel Courtney) og Cathe (Anna Barlow) underbygger det kristne budskapet og illustrerer hvordan vekkelsesbevegelsen begynte å tiltrekke seg ungdommer på søken etter mening og noe å tro på.   

Pastoren klarer etterhvert ikke å holde tilbake gleden og kjærligheten .
Kelsey Grammer som Chuck, Jonathan Roumie som Lonnie (©Lionsgate)

Jesus Revolution fungerer i utgangspunktet godt som en biografisk spillefilm, med gode skuespillerprestasjoner, en ganske interessant historie og et velfungerende visuelt uttrykk. Likevel sitter jeg igjen med en følelse av at filmen aktivt forsøker å selge og påvirke meg til å omfavne det kristne budskapet, noe som for meg personlig undergraver den generelle opplevelsen av filmen. Den gir et relativt detaljer innblikk i hendelsene og personene bak Jesus-revolusjonen på 60- og 70-tallet, og kan som følge ha appell for andre, utover det religiøse publikummet.

Det er ikke overraskende at Jesus Revolution sannsynligvis vil resonere sterkest med troende kristne og de som har en interesse for den religiøse og samfunnsmessige utviklingen i USA. Psykologien bak religiøs overbevisning og fremveksten av en vekkelsesbevegelse, som gradvis sprer seg, er også tankevekkende på et plan. Jeg forventer at ateister og individer med ulik trosbakgrunn naturligvis kan føle mindre begeistring for filmens innhold. Hvis du finner dette konseptet tiltalende, kan du med glede hyle ut et halleluja og oppsøke kinolerretet, hvis ikke ville jeg kanskje valgt å la være.

Jesus Revolution
3
Regi:
Jon Erwin, Brent McCorkle
Skuespillere:
Joel Courtney, Jonathan Roumie, Kimberly Williams-Paisley, Anna Grace Barlow, Kelsey Grammer
Sjanger:
Biografisk drama
Premiere:
25. august 2023
Podcastprodusent og skribent