Transformers: Rise of the Beasts

Blant det beste av Transformers, men hvor mye sier egentlig det?

Transformers: Rise of the Beasts er den syvende filmen i Transformers-franchisen, som nå gjør sin tilbakekomst etter noen års fravær. Tidligere ble filmserien drevet og regissert av den action-entusiastiske Michael Bay, men nå har registolen blitt overlatt til yngre og etter min mening dyktigere regissører. Det gjenstår å se om denne filmen kan bidra til å løfte filmserien, som tidvis har hatt sine svakere øyeblikk.

Transformers: Rise of the Beasts er regissert av Steven Caple Jr. og med et manus skrevet av Joby Harold, Darnell Metayer, Josh Peters, Erich Hoeber og Jon Hoeber. Transformers-verdenen er skapt av leketøysprodusenten Hasbro, og som mange andre filmer basert på populære leketøy, er det tydelig at denne filmen har som mål å øke salget av merchandise i tillegg til kinobilletter. Robotene i filmen gjentar navnene sine så mange ganger at det nesten virker som om de vil sørge for at publikum husker dem når de besøker leketøysbutikkene neste gang.

Den heroiske Optimus Prime (stemme av Peter Cullen).

Handlingen iTransformers: Rise of the Beasts finner sted på 1990-tallet, og i blir vi introdusert for en ny gruppe Transformers kalt Maximals, som slutter seg til Autobots i kampen for å beskytte jorden. Hvis vi skal plassere filmen i kronologisk rekkefølge sammen med de andre filmene, vil den komme etter den ganske så gode Bumblebee fra 2018, men før den opprinnelige Transformers fra 2007. Transformers: Rise of the Beasts er den første Transformers-filmen som er inspirert av den dataanimerte serien Beast Wars: Transformers.

Trusselen mot vår planet denne gangen manifesterer seg i form av den gigantiske skapningen Unicron (stemme av Coleman Domingo). Unicron svever gjennom verdensrommet og eter opp hele planeter for å mette seg selv. I sin tjeneste har han en hær av ondskapsfulle roboter ledet av den like onde Scourge (stemme av Peter Dinklage). Deres mål er å finne en kosmisk nøkkel som ble gjemt av Maximals-robotene for tusenvis av år siden. Når arkeologi-praktikanten Elena (spilt av Dominique Fishback) oppdager den ene halvdelen av nøkkelen i en statuett, sender den ut et signal til alle roboter – både gode og onde – om at kampen er i gang.

Acree (stemme av Liza Koshy) og Wheeljack (stemme av Cristo Fernández).

Når de ondsinnede robotene Scourge og Terrorcons (ingen subtile navn der, altså) stjeler den første halvdelen, slår Elena seg sammen med den småkjeltringen Noah (spilt av Anthony Ramos) og de gode robotene ledet av Optimus Prime (med stemmen, som alltid, til Peter Cullen). Sammen legger de ut på leting etter den andre halvdelen.

Hvis du er kjent med Transformers-franchisen, kan du sannsynligvis forestille deg hvordan dette utspiller seg. En overdådig animert actionfylt opplevelse, der robotene brøler hverandres navn mens de skyter, kjemper og rives i stykker. Menneskene gjør sitt beste enten for å hjelpe eller finne dekning. Men det som skiller denne filmen fra tidligere Transformers-filmer, er fraværet av «tøffe amerikanske soldater som utfører tøffe handlinger med tøft amerikansk militært utstyr». Dette var kanskje noe som opptok Michael Bay, så det er forfriskende å se at fokuset nå har endret seg til ekte mennesker man kan tro på – spesielt Anthony Ramos gjør en rolle som Noah – selv om det uten tvil er robotene som fortsatt er hovedpersonene.

Noah (spilt av Anthony Ramos) og Elena (spilt av Dominique Fishback).

Transformers: Rise of the Beasts når kanskje ikke opp til kvaliteten vi så i den første, live-action Transformers fra 2007 eller Bumblebee fra 2018 (etter min mening den beste i serien), men den overgår resten av filmene i franchisen med letthet. I motsetning til den mer personlige handlingen i Bumblebee, tar denne filmen oss tilbake til det episke, der verdens skjebne står på spill nok en gang. Men det er nettopp slike elementer man forventer å se i en Transformers-film.

Så hvis du klarer å koble av hjernen i omtrent to timer og akseptere en premiss der gigantiske, mekaniske gorillaer og roboter som kan transformere seg til ulike kjøretøy kjemper mot en planetlignende skapning som ønsker å bokstavlig talt spise verden, så tror jeg dette vil være en ganske underholdende opplevelse!

Transformers: Rise of the Beasts
3
Nasjonalitet
USA
Regissør
Steven Caple Jr.
Skuespillere
Anthony Ramos, Pete Davidson, Dominique Fishback, Michelle Yeoh, Ron Perlman, Peter Dinklage
Sjanger
Science fiction/Action
Premiere
9. juni 2023
Distribusjon
UIP (Paramount Pictures)