Magiske Maurits og hans gløgge gnagere

En fortelling i en fortelling i en fortelling.

England og Tyskland 2022
Originaltittel: The Amazing Maurice
Regi: Toby Genkel, Florian Westermann
Manus: Terry Rossio
Stemmeskuespillere: Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis et al.
Sjanger: Animasjon / Barnefilm
Lengde: 85 minutter
Norgespremiere: 17. februar 2023


En god fortelling kan være så mangt, men om den følger en god struktur og innholder de klassiske byggestenene er den alt langt på vei til å være nettopp det. Den bør også ha en interessant hovedperson. Og hva er vel ikke mer interessant enn en talende katt? Jo, den utrolige Maurice, en talende katt ulik alt annet. Sammen med en klan av talende rotter forteller han sin egen historie innrammet i en annen historie.

En liten landsby blir plutselig invadert av rotter. De er ikke mange, men mye gjør de ut av seg. Litt vel mye rabalder skaper rottene, men innbyggerne blir samtidig distrahert av en snakkende katt. For så å innse at en omreisende rottefanger tilfeldigvis er tilgjengelig for tjeneste. Rottefangeren bruker sin magiske fløyte til å føre rottene ut av landsbyen for godt mot betaling. Slik blir vi først kjente med Maurice, en oppegående og verdensvant rød katt i sin beste alder. Med seg har han en klan av talende rotter, ikke fullt så oppegående og vidsynte. Og Keith da, en gutt som med fløyten sin gir troverdighet til svindelen. Sammen bedrar de landsbyer ute på bygden. Det helt til de kommer til Bad Blintz, uten landsby uten rotter.

Rotteklanens leder, Darktan.

The Amazing Maurice er basert på den prisbelønnede boken The Amazing Maurice and His Educated Rodents (2001) av Terry Pratchett. Historien er satt i Discworld-universet og er den første boken i serien rettet mot barn. Pratchett har gjenfortalt flere kjente fortellinger i det parodiske universet, blant annet Faust under tittelen Faust Eric (1990). Det har også blitt produsert flere TV-serier av hans verk, deriblant de to animasjonsseriene Soul Music og Wyrd Sisters etter bøker med samme navn. The Amazing Maurice er dog den første kinofilmen og den første dataanimerte filmatiseringen av en Discworld-bok.

Stemmen til Maurice gis av Hugh Laurie. I Norge er han kanskje best kjent fra TV-serien House hvor han spiller legen med samme navn. En slik kjent og naturlig tørrvittig stemme passer godt. Emilia Clarke gir filmens fortellerstemme. Hun er nok for de fleste best kjent for å ha spilt Daenerys Targaryen in Game of Thrones. Kjeltringen spilles av David Thewlis, som i denne sammenheng nok er best kjekt for å ha spilt Remus Lupin i Harry Potter-filmene. Hans stemme passer godt til en skummel kjeltring.

Maurice og Keith.

Fortellingen om Maurice er ikke bare en kattehistorie, men også en eventyranalyse – en eventyranalyse på best Pratchettvis. Til grunn ligger det velkjente tyske folkeeventyret om rottefangeren fra Hameln. Det var han med den magiske fløyten som tok landsbyens barn som vederlag når den avtalte betalingen uteble. Vi får presentert de forskjellige virkemidlene som brukes i historiefortelling etterhvert som de kommer til anvendelse. Slik blir også de en del av fortellingen som for øvrig legges lag på lag.

Historiens forteller, Malicia.

Selv er jeg en stor Pratchett-fan og har lest samtlige Discworld-bøker, dog det er godt over ti år siden jeg leste den aktuelle boken. Tidligere filmatiseringen av Pratchett sine verk har resultert i variende suksess. Heller er det ikke uvanlig at godt skriveri ikke alltid gir god skjermunderholdning. The Amazing Maurice er heldigvis et eksempel på et vellykket forsøk på filmatisering. Pratchett sin humor skinner godt igjennom med tillegg som at Keith ligner mistenkelig på en ung utgave av den nåværende britiske statsministeren. Kanskje det er tilfeldig. Grafikken derimot er ikke alltid den beste. Animasjonselementer med mye skjermtid er gode, samtidig som elementer med mindre bruk noen ganger er enkle og uraffinerte. Dette er trist ettersom filmen sikkert kunne blitt hakket bedre om tegnerne fikk mer tid før innleveringsfristen. Men dette er ikke noe som bør avskrekke.

The Amazing Maurice eller Magiske Maurits og hans gløgge gnagere, som den heter på norsk, er vel verdt å få med seg både for store og små, helt uavhengig av om man kjenner til Pratchett eller Discworld fra før.

Jon Christian Brekke

Magiske Maurits og hans gløgge gnagere
4