Jurassic World: Dominion

USA 2022
Regi: Colin Trevorrow
Skuespillere: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum
Genre: Action/Sci-Fi
Premiere: 10. juni

Dino-hviskeleken Owen (Chris Pratt) og Claire (Bryce Dallas Howard) er tilbake for tredje installasjon i reboot-serien. De har siden sist adoptert klonebarnet Maisie (Isabella Sermon) fra forrige film, og lever i skjul for myndighetene. Da Maisie blir et mål for genforskningens underverden, blir det opp til Pratt og Dallas Howard å ta opp kampen.

I likhet med de siste Star Wars-filmene kjører Jurassic World: Dominon full guffe på nostalgiaspektet. Fra en liten cameo fra Jeff Goldblum i forrige film, får vi nå både Sam Neill og Laura Dern tilbake i rollene sine Jurassic Park-filmene.. Problemet er at det er mye gøyere å følge med på disse gamle karakterene enn Pratt og Dallas Howard, som nå er redusert til enda mer endimensjonale og kjedelige enn før.

Med en spilletid på 2 og en halv time og et plot som ikke klarer å bestemme seg, bruker filmen lang tid på å komme til poenget. I tredje akt får den gamle gjengen skinne, og filmen tar i bruk noen av de gamle triksene som fikk serien til å fungere i utgangspunktet. Men da vi har sittet gjennom en 2 timers verden-rundt James Bond-aktig reise, kommer det litt for sent. Jurassic Park: Dominion virker til å ta seg selv litt for høytidelig og mister litt fokus. Dinosaurene føles mer som et bakteppe for alt annet, og det avsluttes med samme budskap vi har hørt seks ganger nå. Alt dette til tross, filmen byr på mye av det fansen tiltrekkes av: spektakulære scener og bilder, action og eventyr. Så den leverer det den skal, selv om den ligger et stykke unna de sterkeste filmene i serien.

Og ja, Chris Pratt gjør fortsatt den rare armbevegelsen mot dinosaurene.

Eivind Bjørnevåg Helgeland