Jujutsu Kaisen 0

Jujutsu Kaisen 0
9
av 10

Japan 2021
Regi: Seong-Hu Park
Med: (Stemmer) Chinatsu Akasaki, Hiroshi Seko, Megumi Ogata, Mikako Kamatsu, Yuichi Nakamura, Koki Uchiyama, Tomokazu Seki
Genre: Shonen Anime/Animasjon
Premiere: 20. mai

Jeg har en innrømmelse å komme med. I alle år som filmnerd har jeg ofte sagt at jeg hverken liker eller forstår anime. Venner av meg, mange av dem filmnerder som meg, snakket ofte om klassikere som Akira og Ghost in the Shell med stor entusiasme, men jeg var sjeldent imponert. Jeg så verdien i filmene, så klart, men slike samtaler endte ofte med «men det er ikke noe for meg.»

Dette har forandret seg i de siste par årene. Med filmer som Demon Slayer: Mugen Train og nå den fantastiske Jujutsu Kaisen 0, har jeg begynt å forstå fascinasjonen.

Jujutsu Kaisen 0  fungerer som en forfilm eller «prequel» til den populære anime-serien Jujutsu Kaisen, som igjen er basert på en manga-serie av samme navn. Her følger vi den unge og traumatiserte gutten Yuta Okkotsu, som etter en tragisk hendelse lider av en forbannelse. Yuta møter trollmannen Satoru Gojo, som tar ham med til Jujutsu-skolen for trollmenn i Japan, der han slår seg sammen tre andre studenter: Våpenmesteren Maki Zennin, Toge Inamaku, som av sikkerhetsårsaker bare kan snakke i ord fra risbolle-oppskrifter, og Panda, som er en… panda. Deres oppdrag er å stoppe en stormannsgal trollmann fra å drepe alle mennesker som ikke kan bruke trolldom.

Jujutsu Kaisen 0 er knallbra shonen* anime, med voldsomme basketak, magi, høytsvevende stunts og grusomme monstre – alt i fantastisk animasjon og rå musikk! Dette høres kanskje ut som en supervoldelig anime-versjon av Harry Potter, og det er ikke helt unøyaktig, men Jujutsu Kaisen 0 er også mye mer. Filmen har kanskje de beste skildringene av depresjoner og traumer jeg har sett i animasjon, samt roller som er langt mer interessante og nyansert (ja, selv den pandaen!) enn noe J.K. Rowling klarer å oppdrive. I tillegg lener filmen seg overraskende mye mot grøssersjangeren til å være shonen anime. Og det funker!  

Jujutsu Kaisen 0 er en god introduksjon til dette fantastiske anime universet, og har virkelig gitt meg lyst til å utforske serien den er basert på over sommeren. Bedre anime er det vanskelig å finne!

 *Shonen er, veldig kort forklart, en form for anime som fokuserer på store, episke action-scener og slåssing. 

Skribent