Norsk filmvår – i år også!

Her har du oversikt over alle norske filmer som kommer på kino frem til sommeren. Vi hadde saker om enkelte av disse titlene i forrige utgave av Filmmagasinet, men premieren ble flyttet grunnet Covid og restriksjoner på kino. Krysser fingrene for at dette er den endelige lista! De korte omtalene er levert av NFI.

Tekst: Redaksjonen Foto: Diverse PR

VIKINGULVEN

Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv. I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Liv Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

Regi: Stig Svendsen

Med: Elli Müller Osborne, Sjur Vatne Brean, Arthur Hakalahti, Liv Mjönes

Genre: Spenning/Fantasy

Premiere: 18. februar

DE FREDLØSE

Den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920. En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger. Handlingen er løst basert på en spektakulær norsk kriminalsak fra mellomkrigstiden, som også danner utgangspunkt for Tancred Ibsens To mistenkelige personer, som ble forbudt av Høyesterett i 1950.

Regi: Henrik M. Dahlsbakken

Med: Åsmund Høeg, Filip Berg, Benjamin Helstad, Lia Boysen, Ingvild Holthe Bygdnes, Ingar Helge Gimle, Cecilie Mosli, Samuel Fröler, Oskar Lundevold

Genre: Krim/Drama

Premiere: 4. mars

ALLE HATER JOHAN

Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstiden. Alle hater Johan er en komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten.

Regi: Hallvar Witzø

Med: Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Ine Jansen, Ingunn Øyen, Paul-Ottar Haga, Trond-Ove Skrødal, Hermann Sabado

Genre: Komedie

Premiere: 25. mars

TROND GISKE – MAKTA RÅR

Trond Giske – Makta rår gir et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.

Regi: Håvard Bustnes

Med: Trond Giske, Anja Sletteland, Arild Pedersen, Audun Otterstad, Gunnar Mathisen, Haddy Njie, Hege Ulstein, m.fl.

Genre: Dokumentar

Premiere: 11. mars

ALT FOR NORGE

Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998. «Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie…», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Alt for Norge er en reise gjennom hele 90-tallet, da Egil «Drillo» Olsen og det norske herrelandslaget «Drillos» ble symboler på et land stor i endring. Gjennom unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv vekkes dette norske folkeeventyret til nytt liv i kinosalen.

Regi: Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund

Med: Egil «Drillo» Olsen, Kjetil Rekdal, Rune Bratseth, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Frode Grodås, Erik Thorstvedt, Lars Bohinen, Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft, Tore Andre Flo og Sigrun Vedelden

Genre: Dokumentar

Premiere: 25. mars

LANGE FLATE BALLÆR 3

«Du staver ikke kjærlighet uten ærlighet»! Kai’s visdomsord får mening når Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigselsattesten og dernest få skilsmisse-papirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12 000 liter sprit til Norge i en trailer og ingen bør forsyne seg av lasset.

Regi: Harald Zwart

Med: Petter Jørgensen, Kai Helge Hansen, Anders Fast Fjell, Jan Edgar Fjell, Eirik Tobiassen, Frode Lie, Kari Reinertsen, Stine Bernitz, Stella Zwart, Atle Jensen, Henrik Morken Nilsen, Samantha Fox, Hellbillies, Ulrikke Brandstorp, Harald Rønneberg, Stian «Staysman» Torbjørnsen, Tor Eckhoff 

Genre: Komedie

Premiere: 1. april

FULL DEKNING

I Full Dekning møtes en vennegjeng med partnere til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme. Full Dekning er en komedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin.

Regi: Arild Andresen

Med: Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Thorbjørn Harr, Sara Khorami, Jan Gunnar Røise, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum

Genre: Drama/Komedie

Premiere: 25. februar

KAMPEN OM NARVIK

8. april 1940. Verdens øyne er rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april går de første tyske soldatene i land, men norske tropper tar opp kampen. Korporal Gunnar Tofte får sin ilddåp mot de tyske alpejegerne i fjellene, mens kona Ingrid Tofte må jobbe som tolk i tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Regi: Erik Skjoldbjærg

Med: Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Henrik Mestad, Kari Bremnes og Billy Campbell

Genre: Drama/Krigsfilm/Spenning

Premiere: 18. mars