Verdens verste menneske

Verdens verste menneske

Norge 2021
Regi: Joachim Trier
Med: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 15. oktober

Etter å ha deltatt i hovedkonkurransen i Cannes og blitt tildelt prisen for beste skuespiller til Renate Reinsve, kan det være vanskelig å se Joachim Triers nye film med et åpent sinn. Så først og fremst er det kanskje en god idé å få en klar oppfatning av hva slags film Verdens verste menneske er. Det er en dramakomedie, på ingen måte hysterisk morsom, men rett som det er vil den få deg til å humre. Den skildrer livets opp- og nedturer på en innsiktsfull og forfriskende måte. Den er delt inn i 12 kapitler, som gir den en fragmentarisk stil. Fokuset ligger hovedsakelig på Julie, men også Aksel, Eivind og Sunniva får sine egne point of view-kapitler. Filmen skildrer først og fremst en tilstand og et punkt i livet, ikke noen ytre handling. Blant Triers tidligere verk minner den mest om hans debut Reprise, og ellers gikk tankene mine til Frances Ha og Woody Allens mer karakterdrevne filmer. Om man skal kjenne seg igjen i den, vil det kanskje være en fordel om man minst én gang i livet har følt seg ung, dum og retningsløs, men gud bedre som den treffer i så fall.

Uansett er Triers filmspråk så friskt og drivende at det ikke skal mye til å bli revet med. Det at filmen ikke er konsentrert på ett menneske i én bestemt situasjon, gjør at Trier får utforsket mange forskjellige stiler og retninger, alt ettersom hvilket punkt karakterene befinner seg på i de gitte scenene. Spesielt én sekvens, hvor tiden står «stille», er kanskje den vakreste og mest oppfinnsomme skildringen av Oslo på film. Ellers har hvert kapittel mulighet til å påvirke deg på hver sin måte. I beste fall kan Verdens verste menneske føles som en oppsummering av ditt eget liv, men om det ikke skulle være tilfellet, er du fortsatt garantert en stor filmopplevelse.

Nicolai Berg Hansson

Trailer