Titane

Titane

Frankrike 2021
Regi:  Julia Ducournau
Med: Agathe Rousselle, Vincent Lindon, Garance Marillier, Laïs Salameh, Bertrand Bonello
Genre: Drama/Thriller
Premiere: 5. november

En kan godt forstå at Spike Lee plumpet ut med navnet på årets gullpalmevinner allerede før prisutdelingen i Cannes egentlig var kommet i gang. Titane er nemlig en film som trenger seg inn i deg, gjennom øynene, ørene – ja, nærmest gjennom huden, og legger seg som en pulserende klump i både hjernen og magen. Dette er den typen film som virkelig gjør inntrykk, som gjør at du lurer på hva alle andre filmskapere driver med når de lager helt vanlige, streite filmer. Man kan jo gjøre hva man vil på film! Og det gjør hun, den franske regissøren Julia Ducournau.

Jeg skal ikke røpe for mye av filmens handling her, men Titane følger Alexia, en ung kvinne med en særlig fascinasjon for biler. Hun er en beinhard og selvstendig dame, som ikke lar seg pille på nesen av noen, uansett hvor tøft miljø hun befinner seg i. Etter hvert som Alexia begynner å miste kontrollen over handlingene sine, må hun ta i bruk stadig mer drastiske grep for å beholde friheten sin. Samtidig kjemper hun en kamp mot sitt eget indre, og lystene i henne som stadig bobler til overflaten og vil leves ut.

Titane er en thriller med elementer av både «gore» og «body horror», noe som gjør den til en brutal filmopplevelse. Samtidig ligger det en god og til tider rørende(!) historie i bunn, og resultatet er en kompleks og unik film som man rett og slett ikke kan legge fra seg selv om rulleteksten har flimret over lerretet. Opplevelsen er så mye mer enn bare audiovisuell, den griper fatt i deg med hud og hår, og selv om man av og til skulle få lyst til å dekke både øyne og ører, så er det bare å spenne setebeltet og tråkke gassen i bånn på vei til årets råeste kinofilm!

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer