The Man Who Sold His Skin

The Man Who Sold His Skin

Tunisia 2020
Regi: Kaouther Ben Hania
Med: Yahya Mahayni, Monica Bellucci, Koen De Bouw, Dia Liane, Saad Lostan
Genre: Drama
Premiere: 1. oktober

The Man Who Sold His Skin var en av filmene som gjorde sist Oscar-kategori for beste internasjonale film meget sterk. Den tunisiske filmen tapte riktignok for danske Et glass til, men gjorde seg fortjent til nominasjonen gjennom måten den bruker kunstfeltet som utgangspunkt for politisk kommentar. Temaer som menneskeverd, flyktningkrise og bevegelsesfrihet behandles med kritiske og treffende grep, og er nå aktuell på en helt ny måte ettersom koronapass og reiserestriksjoner har gitt selv den hvite vesten noe å tenke på.

Sam er en syrisk flyktning som må se forloveden sin bli giftet bort til en annen mann mens han selv sitter fanget i Libanon. Han har verken penger eller de nødvendige papirene som trengs for å oppsøke henne, og befinner seg dermed i en håpløs situasjon. Fristelsen blir derfor stor når en kontroversiell kunstner ønsker å bruke Sams kropp som lerret for sitt nyeste verk. Men selv ikke et visa tatovert på ryggen gir Sam den friheten han så desperat ønsker seg.

Filmen er basert på det virkelige kunstverket «Tim», av den belgiske kunstneren Wim Delvoye. Tim Steiner eide selv en tatoveringssjappe i Zürich, men bærer nå Delvoyes tatovering over hele ryggtavla. Huden hans er allerede solgt til en tysk kunstsamler, som morbid nok venter på den dagen Tim dør, og huden kan rammes inn. The Man Who Sold His Skin strekker dette utgangspunktet enda lenger, og den politiske brodden er utrolig skarp. Hvordan ser egentlig folk i den vestlige verden på sine medmennesker? Hva er egentlig et menneskeliv verdt? Og kan frihet virkelig kjøpes for penger?

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer