The French Dispatch

The French Dispatch

USA 2021
Regi: Wes Anderson
Med: Bill Murray, Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Léa Seydoux, Mathieu Amalric Genre
Genre: Komedie/Drama
Premiere: 22. oktober

Etter mesterverket The Grand Budapest Hotel, trodde jeg ikke Wes Anderson hadde flere hjørner av sin eksentrisitet å utforske. Jeg tok feil. The French Dispatch er både den mest Wes’ete filmen han har laget, men tilføyer også nye visuelle grep og påfunn til hans quirky univers. Man må rett og slett la seg forbløffe av mannens fortellerglede, og hans evne til å både rendyrke og fornye sin umiskjennelige stil.

«The French Dispatch» er tittelen på en liten privat avis som blir utgitt et sted i Frankrike i midten av forrige århundre. Rammefortellingen dreier seg rundt en utgivelse av denne avisa, med Bill Murray som redaktør, men filmen består hovedsakelig av tre frittstående historier fra avisas skribenter. I den første spiller Benicio del Toro en gal og genial kunstner som maler fra fengselet, og Adrien Brody kuratoren som presser ham til å male. I den andre følger vi et studentopprør med Timothée Chalamet i spissen, og den tredje fokuserer på en middag som går over alle hauger når vertens sønn blir kidnappet.

Dialogene fyker av gårde i rasende hastighet, og det samme gjør for så vidt små blikk, fakter og kamerabevegelser som er avgjørende for å plukke opp den komiske timingen. Det er nesten slik at om man blunker, går man glipp av noe. Én kostelig scene har så vidt begynt før vi er over i noe annet. Det kan sikkert bli litt for mye for enkelte, men man får desto mer igjen for det om man liker sånt. Man kan kritisere The French Dispatch for å være blant Andersons minst rørende filmer, rett og slett fordi vi ikke får nok tid til å bli kjent med karakterene før neste historie begynner. Derimot har underholdningsverdien kanskje aldri vært høyere. Nå tror jeg ikke Wes Anderson klarer å tøye strikken lengre, men tar sikkert feil denne gangen også.

Nicolai Berg Hansson

Trailer