Sun Children

Sun Children

Iran 2020
Regi: Majid Majidi
Med: Roohollah Zamani, Ali Nassirian, Javad Ezati, Tannaz Tabatabaei
Genre: Drama
Premiere: 1. oktober

Iranske Majid Majidi er en del av den nye iranske bølgen filmskapere som har tatt verden med storm siden midten av 90-tallet, og har gjort karriere av å lage film om de vanskeligstilte, gjerne unge, i det iranske samfunnet. Sun Children føyer seg fint inn i i denne rekken filmer. Den dreier seg rundt fire gategutter med Ali i spissen, en gutt med et konstant bekymret ansiktsuttrykk. De får i oppdrag av den lokale bossen å finne en skatt som er begravet under en kostskole. For å få tilgang til skatten, må de fire gatesmarte guttene begynne på skolen og gjøre arbeidet innenifra.

Selv om den overnevnte skattejakten er filmens utgangspunkt og drivkraft, forteller Sun Children en langt bredere historie også. Den tar for seg gjengkriminalitet, barnearbeid og et skrøpelig skolesystem i det moderne Iran. Pluss det kompliserte forholdet mellom iranere og afghanere, og hvordan samfunnet ikke har noe imot å kaste barn ut av skolen uten å tilby dem noe annet å falle tilbake på. Noen av guttene utmerker seg bedre på skolen enn de hadde forventet, mens andre bruker den kun som skalkeskjulet den var ment som. Det hele kan minne litt om fjerde sesong av The Wire. Det er en tidvis vond og sørgelig film, men har også mye sjarme, hovedsakelig båret fram av en knallsterk prestasjon fra hovedrolleinnehaver Roohollah Zamani. Det var visstnok 4000 unge på audition til filmen, og den lange prosessen har lønnet seg, for Sun Children kunne knapt vært bedre castet. Majidis filmspråk er så lekkert og kyndig at man ikke kjeder seg et sekund, og de siste ti minuttene er langt mer intense enn det den sosialrealistiske sjangeren vanligvis tilsier.

Nicolai Berg Hansson

Trailer