Sparkling: Historien om Champagne

Sparkling: Historien om Champagne

England 2021
Regi:  Frank Mannion
Med: Champagne
Genre: Dokumentar
Premiere: 5. november

Coco Chanel sa: «Jeg drikker champagne bare ved to anledninger. Når jeg er forelsket, og når jeg ikke er det». I flere århundrer har folk rett og slett vært helt gærne etter champagne, og det har fungert som en evig inspirasjonskilde for poeter, musikere, filmskapere og fotografer. Denne filmen forsøker å fortelle oss om champagnenes plass i historien, og hvordan den konsumeres i dag.

Selv om filmen kan skryte av et meget bredt spekter vingårder, merker, kjennere og bryggere, blir det dessverre ikke spesielt engasjerende. Det begynner enkelt nok med historien om hvordan benediktinermunken Dom Perignon oppfant champagne i 1693, men etter det er filmen først og fremst opptatt av å formidle diverse synspunkter, ikke fortelle en historie. Man får riktignok et godt bilde av det massive miljøet rundt champagne, hvordan visse kretser samler seg så til de grader rundt disse boblene, og ikke minst hvordan franskmenn konsekvent ser ned på engelsk musserende. Sånn sett gir filmen et godt inntrykk av konseptet champagne, men man bryr seg ikke noe mer av den grunn.

Det er hyggelig å se champagne-stjerner som Vitalie Taittinger, Bruno Paillard og Jean-Baptiste Lécaillon snakke om det de engasjerer seg mest for, men det blir likevel litt for sprikende. Skuespiller Stephen Fry har bokstavelig talt «phoned it in» og dukker opp på Skype for å sitere et dikt. Filmen virker som den ønsker å fungere for spesielt interesserte, men likevel skraper den for mye på overflaten, og faller dermed mellom to stoler for hvilket publikum den ønsker å appellere til. Jeg fikk veldig lyst på champagne da, det skal den ha.

Nicolai Berg Hansson

Trailer