Natural Light

Natural Light

Ungarn 2021
Regi:  Dénes Nagy
Med: erenc Szabó, Tamás Garbacz
Genre: Drama
Premiere: 26. november

Natural Light er ikke akkurat en film som bruker krigen til å skildre storslagen action eller brutal vold. Den fokuserer på det nære. Frosne tær, skitne klær, sult og skitt. Semetka er en ungarsk bonde som er blitt rekruttert av den tyske hæren for å finne sovjetiske partisaner. Selv om han er kommandør over enheten, er han en nokså passiv observatør idet han leder troppen fra landsby til landsby.

Til krigsfilm å være, er Natural Light ekstremt fåmælt. Den trasker av gårde gjennom skog, sump, gjørme og nedslåtte landsbyer, uten videre handling. Det hadde uten tvil vært fordelaktig om den hadde et tydeligere mål og en hovedperson som var litt mer tilgjengelig. For hva den er, er filmen riktignok vellykket, nemlig en uglamorøs, ærlig og subjektiv skildring av krigen slik den nok ble opplevd av mange i felten. Den har nesten et dokumentarisk preg, som om filmskaperne bare følger en soldat i hans dagligliv, uten noe nedskrevet manus å forholde seg til. Innimellom har den også poetiske elementer, med små hint av Tarkovskij og Jarmusch, og nydelige naturskildringer. Det er her filmen kommer mest til sin rett. Den er innom spørsmål om skyld og plikt. Semetka og soldatene må hele tiden vurdere om de skal sette seg selv eller de sivile sovjetene først. Hvem trenger maten mest? Hvor delaktig kan man være i krigens brutaliteter uten at man selv skal ta ansvaret for hva som skjer rundt seg? Regissør Nagy plasserer oss i soldatenes sko og ber oss gjøre opp meninger selv. Det er interessant å se en side ved krigen som sjelden blir portrettert på film, samtidig mangler Natural Light enkelte dramatiske elementer for å kunne «ta» lerretet skikkelig.

Nicolai Berg Hansson

Trailer