Margrete den første

Margrete den første

Danmark 2021
Regi:  Charlotte Sieling
Med: Trine Dyrholm, Jakob Oftebro, Morten Hee Andersen, Bjørn Floberg, Simon J. Berger
Genre: Drama
Premiere: 29. oktober

Året er 1402, og selv om hun aldri offisielt fikk dronningtittelen, er det danske Margrete som leder Kalmarunionen. Hennes eneste sønn hadde dødd syv år tidligere, og Margrete valgte derfor sin søsters datters sønn som sin etterfølger. Erik av Pommeren, som han ble kalt, var nå myndig, men det var allikevel Margrete som ledet unionen bestående av de skandinaviske landene. Med truende krefter på alle kanter, planlegger Margrete et ekteskap mellom Erik og den engelske prinsesse Filippa – men ikke alle er like begeistret over tanken på at Margretes makt skal styrkes.

Margrete den første er den type historiske drama som nærmest selvfølgelig må ta en del kreative friheter i fortellingen– ingen vet sikkert hva som skjedde bak lukkede dører for 600 år siden – men som allikevel gir et realistisk innsyn i en dramatisk periode i vår egen historie. Både produksjonsverdi og skuespill er av høy kvalitet, og transporterer oss effektivt og troverdig tilbake i tid. Filmen ser rett og slett dyr ut, med imponerende kostymer og kulisser. Allikevel er det skuespillerne som gjør sterkest inntrykk, men det er kanskje ikke så overraskende når man ser på hvem de er.

Trine Dyrholm har for lengst etablert seg som en av dansk films største stjerner, og er et opplagt valg som den mektigste kvinnen i dansk historie. Hun fyller også rollen perfekt, både som dominerende monark og truet heltinne. Jakob Oftebro beviser nok en gang at han gjør seg vel så godt på dansk som på norsk, og løser filmens kanskje vanskeligste rolle på en utmerket måte. For hvem er egentlig denne slitne fyren som en dag dukker opp på slottet? Svaret får du – kanskje – på en kino nær deg, som et bonusmysterie i en god historietime.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer