Flukt

Flukt

Danmark 2020
Regi:  Jonas Poher Rasmussen
Med: Animasjonsfilm
Genre: Dokumentar
Premiere: 22. oktober

Amin er 36 år gammel og en vellykket akademiker i Danmark. Når kjæresten frir til ham, tvinger tanken på fremtiden Amin til å se bakover, mot en komplisert og mørk fortid. Det er over 20 år siden han måtte flykte fra Afghanistan, og hemmeligheten om hva som skjedde har han båret alene helt siden da. Nå er det på tide å fortelle.

Historien berettes via dokumentarfilmskaper Jonas Poher Rasmussen, som er en god venn av Amin. Der mange dokumentarer av denne typen ville blitt statiske, med fortelleren som et innrammet hode mot en anonym bakgrunn, benytter Rasmussen seg av animasjonsfilmens muligheter til å skape en unik og engasjerende filmopplevelse. Amins lavmælte, men dramatiske fortelling blir både levende og gripende ved hjelp av vakre og følelsesladde bilder. Det kreative grepet utfordrer rammene for hva en dokumentar kan være, og viser oss at virkeligheten kan se annerledes ut enn vi er vant til.

Flukt er ikke bare en av årets beste dokumentar- og animasjonsfilmer, den er rett og slett en kvalitetsfilm uavhengig av sjanger og format. Etter premieren på den prestisjetunge filmfestivalen Sundance, har den sveipet med seg flere priser og er en het kandidat i flere kategorier i den kommende Oscar-utdelingen. Den unike fortellerstilen har åpenbart truffet en nerve, og gjort den personlige historien til noe universelt. Nå som Flukt kommer på kino her i Norge, er det bare å regne med at også du vil la deg berøre av Amin og hans tegnede liv.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer