Alltid nære deg

Alltid nære deg

Irland 2020
Regi: Uberto Pasolini
Med: James Norton, Daniel Lamont, Valene Kane, Eileen O’Higgins, Valerie O’Connor
Genre: Drama
Premiere: 8. oktober

Alltid nære deg er en kjærlighetshistorie som skildrer båndet mellom en far og en sønn. John er tidlig i trettiårene, og alenefar til lille Michael. Han ser tøff ut, vindusvaskeren John, med tredagersskjegg og tribaltatoveringer, men på tomannshånd med sønnen er han verdens mykeste mann. Michael har blitt akkurat stor nok til å forstå litegrann om hvordan verden fungerer, men de nysgjerrige spørsmålene hans blir bare vanskeligere og vanskeligere å svare på for en far med veldig mye å tenke på.

James Norton, kjent fra Little Women og HBO-serien The Nevers, har et fjes skapt for film. Her er derimot de skarpe kinnbeina og vakre øynene sløret bak et voldsomt lag av tretthet og utmattelse. Ansiktet hans virker nesten uthult, både gustent og skittent på en måte som gjør ham nærmest stakkarslig. Effekten maner fram sympati heller enn avsky, for i øynene hans brenner fortsatt et håp og en kjærlighet som er rørende selv uten at han sier et ord. Selv i øyeblikk som kunne blitt klisjeer, er denne filmen både oppriktig og troverdig på en fullstendig avvæpnende måte. Da treffer den ekstra godt.

Alltid nære deg er en liten film med et stort hjerte. Først og fremst følger den John og Michael i store og små situasjoner, gjennom en hverdag som er annerledes på en måte Michael ikke forstår. Han er fortsatt bare barnet, opptatt av lekebiler og fargen rødt, nysgjerrig på livet, men allikevel beskjeden. Det eneste han er sikker på er båndet han deler med sin far. Den purunge Daniel Lamont vet nok ikke helt at det er film han driver med, men sammen med Norton skaper han allikevel en elskverdig og sterk duo, og jeg tør vedde på at det vil felles mange tårer i kinosalene etter hvert som historien om denne lille familien utfoldes.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer