The Farewell

The Farewell

USA 2019
Regi: Lulu Wang
Med: Awkwafina, Zhao Shuzhen, Diana Lin, Tzi Ma, Hong Lu, Chen Han
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 13. mars

Det er ikke bare-bare å være kinesisk-amerikansk kvinnelig filmskaper. Da Lulu Wang lette etter finansører til denne filmen, mente både amerikanske og kinesiske produsenter at filmen trengte flere hvite rollefigurer, og nektet henne penger. Til slutt gjorde hun filmen som radioinnslag i det populære programmet «This American Life», og plutselig bet noen på kroken. Til tross for(…) et ensemble fullt av skuespillere med asiatisk opprinnelse, ble The Farewell en suksess. I skrivende stund har den tjent inn nærmere 20 millioner dollar, og hovedrolleinnehaver Awkwafina ble i januar belønnet med en Golden Globe. 

Basert på virkelige hendelser i Wangs liv, forteller The Farewell en sår og sterk historie om hvordan og hvorfor man av og til lyver til hverandre selv i de nærmeste familierelasjoner. Journalistene som deler ut Golden Globe-prisene mente dette var en komedie, men tro ikke at du får Crazy Rich Asians-latter ut av denne filmopplevelsen. Humoren skinner riktignok igjennom, men det er ikke takket være kvikke punchlines eller enkel slapstick. I stedet viser Wang oss en helt ny side av Awkwafina, som til gjengjeld demonstrerer at hun mestrer dempet og nyansert spill vel så godt som det brede og teatralske.

I tillegg til Awkwafina, hviler mye av filmen på skuldrene til 76 år gamle Zhao Shuzhen. Hun er en respektert skuespiller i hjemlandet, men gjør med dette sin aller første rolle i en amerikansk film. Samspillet mellom disse to er noe av det som virkelig løfter denne filmen, og de skaper raskt et troverdig bånd seg i mellom. Selv om både skikker og tradisjoner skiller seg fra våre norske, er verdiene og familienærheten så lik at det vil være mye å hente også for oss. Dette er rett og slett en familiefilm for de voksne.

Mads Kvalvaag Halvorsen  

Trailer