Mr. Jones

Mr. Jones

Storbritannia/Polen 2019
Regi: Agnieszka Holland
Med: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard, Joseph Mawle, Krzysztof Pieczynski
Genre: Drama
Premiere: 20. mars

Navnet Gareth Jones sier deg kanskje ikke så mye, og med et såpass ordinært etternavn, skiller heller ikke denne filmtittelen seg spesielt godt ut. Nevnte herr Jones var derimot svært spesiell. Han var walisisk journalist, født samme dag som folkeavstemmingen om unionsoppløsning her i Norge: 13. august 1905. Med det trådde han inn i verden på en historisk dag, men det skulle langt fra være den første historiske hendelsen som farget livet hans. Han var blant annet med en nyoppnevnt rikskansler ved navn Hitler på flytur, men det var hans reportasjer fra Sovjetunionen som skulle skrive ham inn i historiebøkene for alvor.

På begynnelsen av 1930-tallet foregikk nemlig en enorm hungersnød i det som nå er Ukraina og Kasakhstan. Flere millioner mennesker døde, og noen har kalt katastrofen et bevisst folkemord på det ukrainske folk. Den alvorlige matmangelen ble i hvert fall hemmeligholdt i lang tid, men det var før Gareth Jones snek seg inn i Ukraina med journalistblokken sin. Han ble den første til å rapportere om hungersnøden til verden utenom, noe som slett ikke gjorde ham til noen umiddelbar folkehelt. Snarere tvert i mot…

Jones’ historie er med andre ord vel verdt en film, og har polske Agnieszka Holland i regissørstolen. Den oscarnominerte regissøren har stått bak filmer som Europa Europa (1990) og Jaktsesong (2017), samt TV-episoder av House of Cards og The Wire. Dessverre når ikke Mr. Jones helt opp til hennes tidligere storverker. Til det blir rett og slett historien for kjedelig og monoton, selv om det tas grep for å gjøre Jones nærmest spionaktig. Som historietime fungerer filmen tålelig, men selv ikke et stødig skuespillerensemble og imponerende scenografi klarer å gjøre Mr. Jones til noe mer enn en middelmådig og forglemmelig affære.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer