iHuman

iHuman

Norge 2019
Regi: Tonje Hessen Schei
Genre: Dokumentar
Premiere: 13. mars

Aller først vil jeg takke Tonje Hessen Schei, som utmerker seg som den viktigste dokumentarfilmskaperen her til lands. Få går så grundig til verks i ubehagelige temaer som hun gjør. Sist gang fikk vi et urovekkende innsyn i USAs dronekrigføring i Drone. Nå vil hun til bunns i hva kunstig intelligens betyr for menneskeheten, være det seg både positive og negative konsekvenser. Intervjuobjektene er blant de smarteste i feltet. De er forskere som forsøker å opplyse oss dummies med doktorgradene sine i sekken. Hessen Schei er ikke redd for å vise sin skepsis, og at realiteten vi står overfor er skremmende på mange måter. iHuman er relativt konvensjonell i sin form, med innklippsbilder, talking heads og animasjoner. Men det gjør ikke noe, for informasjonsmessig og rent tematisk er den såpass brennaktuell og viktig. For ikke å snakke om at det er på høy tid at noen studerer kunstig intelligens med en urolig lupe, og formidler resultatet videre til oss uvitende. For det angår også oss! Og vi er alle en del av et system vi ikke aner omfanget av.

Jeg vil trekke frem noe jeg savner i iHuman, og det er en mer omfattende kommentar om hvordan dette påvirker hverdagen til enkeltmennesket. Hva betyr alle disse store tingene i praksis for lille, ubetydelige meg? Dette er ikke en kritikk mot å se på det større bildet i utgangspunktet, og jeg forstår at man ikke kan romme alt i én enkelt dokumentarfilm. Så la heller mitt savn være et ønske om en oppfølger. Jeg vil se neste oppdatering av iHuman om for eksempel fem år, med ringvirkninger og utviklinger som har skjedd i tiden mellom de to filmene. Fordi dette er et felt som utvikler seg så raskt, at vi behøver noen som følger med for oss.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer