13 måneder

13 måneder

Danmark 2019
Regi: Niels Arden Oplev & Anders W. Berthelsen
Med: Esben Smed, Toby Kebbell, Samuel Brafman-Moutier, Mathieu Basson, Sara Ditlevsen
Genre: Drama
Premiere: 20. mars

I 2013 reiser 24 år gamle Daniel fra Danmark til Syria. Han er fotograf, og målet med reisen er en fotoreportasje om syriske flyktninger. Oppdraget høres risikabelt ut selv på papiret, og Rye merker fort at virkeligheten i Syria er noe ganske annet enn i hjemlige forsteder. Snart blir den unge dansken kidnappet av IS. Ser du månen, Daniel er den sanne historien om Daniel Rye, og er basert på en suksessbok av danskenes egen Åsne Seierstad, Puk Damsgård. 

I hovedrollen finner vi et nytt dansk stjerneskudd, i form av Esben Smed. Han er riktignok rukket å bli 35 år gammel, men hans ungdommelige utseende og vinnende karisma, gjør at han er helt troverdig i rollen. Det er rett og slett filmstjernekvalitet over ham, for det holder ikke med et pent ansikt i denne filmen. Tilværelsen som IS-gissel fremstilles i flere scener direkte grusom, og får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg. Sitter du tørrøyd gjennom denne filmen, lurer jeg nesten på hva du er laget av. Ja, valgene om hvordan fangenskapet skildres er kanskje manipulerende, men som katarsis er opplevelsen faktisk litt god også.

Selv om det er scenene i fangenskap som er de sterkeste, får vi heldigvis også pusterom. Hjemme i Danmark kjemper nemlig Daniels familie en innbitt kamp for å få ham hjem, noe som skal vise seg å være vanskelig av flere grunner. Spenningskurven bygges fint opp i vekslingene mellom de ulike situasjonene, samtidig som det er helt nødvendig med pauser fra marerittet Daniel opplever. Selv to timer som tilskuer ville blitt for mye, og derfor er selv frustrasjonen og redselen familien hans opplever en nødvendig avveksling. Ser du månen, Daniel er sterkere som opplevelse enn film, men av og til er det rett og slett fint å gråte litt på noen andres vegne.

Mads Kvalvaag Halvorsen 

Trailer