Monos

Monos

Colombia 2019
Regi: Alejandro Landes
Med: Sofia Buenaventura, Moises Arias, Julianne Nicholson, Julián Giraldo, Paul Cubides
Genre: Drama
Premiere: 21. februar

For et drøyt år siden lokket lovnaden om filmmusikk av Mica Levi min kollega Pernille og meg inn i kinosalen i Berlin for å se Alejandro Landes’ Monos. Musikken var langt fra det eneste som imponerte! Faktisk ble filmen en av festivalens absolutte høydepunkter, og det er på høy tid at den endelig finner veien til norske kinosaler. Satt i spektakulære fjellandskap og dramatisk jungel i et moderne Colombia, forteller Monos historien om en liten gruppe ungdommer som er dels soldater og dels fangevoktere.  

Allerede fra åpningsbildet er det klart at dette blir en unik audiovisuell opplevelse. Den nederlandskfødte fotografen Jasper Wolf maner fram noen helt vanvittige bilder, og det spiller liten rolle om det er i storslått panorama eller intim nærkontakt. Til lands, til vanns og i lufta med – Monos er simpelthen spektakulær. Noen scener er så slagkraftige at man vanskelig kan forstå hvordan de er filmet. De unge skuespillerne blir virkelig satt på prøve, både fysisk og mentalt. Ikke bare må de bryne seg på elementene, men også på et sterkt og smart manus. Heldigvis smeller det minst like mye av skuespillet deres som av våpnene de bærer på. 

Samtidig som det adrenalinfylte plotet, de fantastiske bildene og det interessante lydbildet er mer enn nok til å la seg henføre, bærer Monos på flere lag. Historien bygger seg gradvis mot et uunngåelig klimaks, og det er mye å diskutere både på et politisk og mellommenneskelig nivå. Alderen på gruppa gjør det lett å tenke på William Goldings Fluenes herre, og den intrikate dynamikken er blant grepen som gjør Monos så engasjerende. Dette er en filmopplevelse som setter seg i kroppen, og kommer til å føre til skjelvende knær og stive kjevemuskler hos flere publikummere – inkludert hos meg, når jeg endelig ser den igjen.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer