Lyset fra sjokoladefabrikken

Lyset fra sjokoladefabrikken

Norge 2020
Regi: Dag Johan Haugerud
Med: Andrea Bræin Hovig, Henriette Steenstrup, Andrine Sæther, Birgitte Larsen
Genre: Drama
Premiere: 7. februar

Etter fjorårets fantastiske Barn, var det en særdeles gledelig overraskelse da det ble annonsert at Dag Johan Haugerud hadde en ny film klar allerede til Tromsø internasjonale filmfestival i januar. Film bærer navnet Lyset fra sjokoladefabrikken, og selv om den ikke får ordinær kinodistribusjon, er den heldigvis valgt ut som månedens film på Cinemateket. Det betyr visninger i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Forhåpentligvis blir det spesialvisninger i flere norske byer i løpet av vinteren. Kinofilm trenger nemlig ikke være tre timer lang og full av action! 

Der Barn nesten runda tre timer, er Haugeruds nyeste film knappe timen lang. Spilletiden legger allikevel ikke demper på ambisjonsnivået i historien, som avslører nye lag i nær sagt hver eneste replikk. Kjernen i historien er den gnagende samvittigheten til Ingrid, spilt av Andrea Bræin Hovig. Hun er langt fra den eneste av Haugeruds tidligere samarbeidspartnere som dukker opp, for her finner vi også Henriette Steenstrup, Andrine Sæther og Birgitte Larsen. Sammen spiller de ut monologer om temaer så alvorlige som død, og så lystige som bryllupssanger. Hele tiden lusker alvoret i bakgrunnen, selv om manuset er like vittig og skarpt som vi er blitt vant til å forvente fra Haugerud.

Statiske innstillinger og lange tagninger kan av og til bli kjedelig, men her gir det oss heller muligheten til å fange nyansene i både skuespill og manus. Rollefigurene vi presenteres for er så interessante og tredimensjonale at man nærmeste føler seg som en stilltiende deltager i samtalen, snarere enn en distansert observatør. Selv om denne filmen ikke når helt opp til lista lagt av nevnte Barn, er den nok et eksempel på Haugerud unike og presise stemme.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer