Florence Pugh

Tekst: Pernille Risbråthe Middelthon

Megakule Florence Pugh bergtok oss i Ari Asters Midsommar i fjor sommer. Nå er den engelske jenta Oscarnominert for rollen i kostymedramaet Little Women.

FAKTA
Navn: Florence Pugh
Født: 3/1-96, Oxford, England
Medvirket i: Lady Macbeth, The Communter, Outlaw King, The Little Drummer Girl, Midsommar
Aktuell med: Little Women, Black Widow

Florence Pugh. Navnet alle har forsøkt å forstå uttalen på det siste året (Det uttales «Pju» på norsk red.anm). Sjeldent opplever vi et nytt stjerneskudd med en såpass lynrask reise fra fersking til favoritt. 24-åringen vokste opp i Oxford med sine tre søsken. Moren er danseinstruktør, mens to av søsknene er skuespillere og musikere. Kreativiteten flyter tydeligvis naturlig i Pugh-familien, men det er Florence som later til å være den største stjerna den siste tiden. Fra en alder av seks begynte fascinasjonen for komedie og imitasjoner å slå rot, noe som kulminerte i en parodisk tolkning av Maria i et teaterstykke om juleevangeliet på barneskolen.

STRØMMETJENESTER OG PERIODEDRAMA

Florence Pugh spillefilmdebuterte i det britiske dramaet The Falling i 2014, regissert av Carol Morley. Til debut å være, var det ikke småtteri – faktisk spilte hun en av hovedrollene mot Maisie Williams. Pugh ble omtalt som et funn, og nominert til beste britiske nykommer under London Film Festival samme år. Veien videre gikk over dammen for å prøve seg i Hollywood. Etter en liten TV-film og en mindre rolle i TV-serien Marcella, fikk hun rollen som Katherine i William Oldroyds Lady Macbeth. Variety varslet at Pugh var et enormt talent å følge med på videre, og at gjennombruddet lå like rundt hjørnet. I 2018 ble det hektisk på ekte: Florence var å se i actionfilmen The Commuter, Amazon Prime-filmen King Lear, Netflix-periodefilmen Outlaw King og grøsseren Malevolent. Hun stjal også oppmerksomheten til mesterregissør Park Chan-wook, og fikk en ledende rolle i TV-serien The Little Drummer Girl hvor hun spilte mot Alexander Skarsgård og Michael Shannon.

GJENNOMBRUDDSÅRET

2019 har vært et avgjørende år for Florence Pugh. Først så vi henne som profesjonell wrestler i den biografiske Sundance-filmen Fighting with My Family, sammen med Dwayne Johnson og Lena Headey. Hun har bevist seg som en allsidig skuespiller i sine forskjellige typer karakterer på kort tid, men aller sterkest står rollen som Dani i Ari Asters mesterverk Midsommar. Hennes eksponerte og avkledde måte å spille på etterlot kritikerne målløse, og hun ble hyllet for sin genuine fremtoning.

Akkurat nå er Florence aktuell i årets (kanskje tiårets?) sterkeste kvinneensemble, i Greta Gerwigs Little Women. Sammen med Meryl Streep, Saoirse Ronan, Emma Watson, Laura Dern og Eliza Scanlen spiller hun i gjenfortellingen av Louisa May Alcotts klassikerroman fra 1868. Pugh har blitt Oscarnominert for beste kvinnelige birolle, og helt ærlig så håper vi hun danker ut de andre. Little Women er også nominert i fem andre kategorier, blant annet for beste kvinnelige hovedrolle, beste adapterte manus og beste film. Pugh ble også nominert for en BAFTA for rollen.

Vi her helt sikre på at Florence Pugh blir et ansikt vi vil se mye mer av fremover. Senere i år vil hun ta steget inn i blockbuster-verdenen i rollen som Scarlett Johanssons søster i superheltfilmen Black Widow. Det er fett at Pugh er med på en superheltfilm med kvinner i fokus, men vi håper på det sterkeste at hun i tillegg holder et ben plantet i indiefilmens verden.