De usedvanlige

De usedvanlige

Frankrike 2019
Regi: Olivier Nakache og Éric Toledano
Med: Vincent Cassel, Reda Kateb, Benjamin Lesieur, m.fl.
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 21. februar

Det franske regissør-tospannet Olivier Nakache og Eric Toledano har jobbet sammen stort sett gjennom hele karrieren, og opplevde enorm suksess med komedien De urørlige i 2011. I årene som fulgte lagde de Samba (2014) og C’est la vie! (2017), før de nå altså følger opp med De usedvanlige. Nakache/Toledano har etablert seg som leverandører av komedier med både hjerte og hjerne; historiene er ofte basert på virkelige hendelser og personer, og tendenser de ser i det franske samfunnet. De usedvanlige er intet unntak. 

Filmen følger de to idealistene Bruno og Malik, som gestaltes av henholdsvis Vincent Cassel og Reda Kateb. Bruno tar seg av unge autister, mens Malik jobber med ungdommer med bakgrunn fra fattige og tøffe nabolag. Når Bruno og Malik bestemmer seg for å samarbeide, slik at Maliks «klientell» må ta seg av de autistiske ungdommene, oppstår det mange sprøe situasjoner. Og, kanskje de normale har noe å lære av de spesielle, tross alt? Alt er imidlertid ikke rosenrødt. Bruno og Malik opererer nemlig med metoder som øvrigheta ikke går god for, og når en inspektør i den sosiale sektoren får nyss om opplegget blir det rabalder. 

Det er et imponerende stykke instruksjonsarbeid Nakache/Toledano har prestert, særlig med tanke på at mange av skuespillerne faktisk er autister. Uttrykksmessig bærer filmen preg av ambisjoner om å være så realistisk som mulig, siden hovedkarakterene er basert på virkelige personer. Håndholdt kamera er tatt i bruk for å oppnå en «flue på veggen»-effekt. Dette grepet fungerer bare middels godt, og iblant sitter man igjen med følelsen av at den dokumentariske stilen tar vekk litt sting fra historien og gir en litt monoton tone. Det sterke spillet og de mange godt iscenesatte sekvensene trekker imidlertid opp, og gir oss alt i alt en gripende film med fin miks av drama og humor. 

Le LD Nguyen

Trailer