De elendige

De elendige

Frankrike 2019
Regi: Ladj Ly
Med: Alexis Manenti, Damien Bonnard, Djibril Zonga, Issa Perica
Genre: Drama
Premiere: 28. februar

Ladj Ly gjorde sin femten minutter lange kortfilm fra 2017 om til spillefilmpå et drøyt år. Det gjorde han lurt i, for nå er De elendige Oscarnominert i kategorien Beste fremmedspråklige film. Det kraftfulle dramaet skildrer miljøet i en belastet drabantby utenfor Paris, hvor urettferdigheten rammer dem som fortjener det minst. Sett for det meste gjennom den lokale politistyrkens øyne, er vi vitne til et rasende gjengoppgjør, kidnapping og særs intolerant behandling av barn.

De hardbarka betjentene Chris og Gwada får i oppgave å ta nykommeren, Stephane, under vingene. Ferskingen påtar seg umiddelbart rollen som filmens moralske kompass, og samtykker ikke med veteranenes ukonvensjonelle metoder og regler. På sitt mest ekstreme fremstår alle tre temmelig karikerte, men i sine beste øyeblikk spilles det med en nerve og autensitet. Sistnevnte kommer best frem i de konfronterende scenene med den lille gutten Issa, som ikke bare stjeler showet, men som får gjennomgå så kraftig av autoritetene at det er kvalmende. Det er tydelig at Ly ønsker å vise en brutal realitet fra et preget nabolag. Den dramatiske strikken tøyes såpass langt, at et voldelig klimaks ute av kontroll virker uungåelig, og noe opplagt. Det kan bli litt mye, men samtidig lykkes filmen i å vise hvordan miljø og omgivelser får frem det verste i et menneske. Originaltittelen, Les Miserables, peker mot at revolusjonen på mange måter fremdeles ikke er over, og at det stadig eksisterer et problem rundt klasseskiller. Det må også nevnes at dette er regissør Lys første spillefilm, og til debut å være er det sabla godt gjort. 

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer