Thomasin McKenzie

Tekst: Pernille Risbråthe Middelthon

I fjor kunne vi se Thomasin McKenzie leve i ett med naturen i gjennombruddet Leave No Trace. Nå er hun aktuell i Hitler-satire fra Taika Waititi.

FAKTA
Navn: Thomasin McKenzie
Født: 26/7-00, Wellington, New Zealand
Medvirket i: Leave No Trace, The King
Aktuell med: Jojo Rabbit, True History of the Kelly Gang

Thomasin McKenzie vokste opp i Wellington med skuespiller til mor og regissør til far. Gjennombruddet hennes kom først i fjor, da hun spilte hovedrollen i Debra Graniks Leave No Trace, om en far (spilt av Ben Foster) og datter som lever et ukonvensjonelt liv i skogen. Nykommeren ble hyllet på festivaler over hele verden, og tok med seg flere «breakthrough perfomance»-priser på veien. Hun har likevel opparbeidet seg erfaring siden 2014, og hadde blant annet en bitteliten rolle i The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Hun hadde også diverse gjesteroller i mindre TV-serier, og spilte i The Changeover som ble regissert av begge hennes foreldre.

NAZI-SATIRE

Regissør Taika Waititi (What We Do in the Shadows, Thor: Ragnarok), også fra New Zealand, forstod raskt at han måtte få kloa i McKenzie. Han beskriver henne som «en alien sendt til vår planet for å lære oss hvordan vi spiller skuespill». I Jojo Rabbit spiller Thomasin den jødiske jenta Elsa, som blir holdt skjult på loftet til tittelkarakter Johannes «Jojo» Betzler og hans mor, spilt av Scarlett Johansson. Filmen utspiller seg på slutten av 2. verdenskrig, og Jojo er indoktrinert på Hitler-camp for unge, og har ofte samtaler med sin imaginære venn i form av en barnslig Adolf Hitler, spilt av regissøren selv. Jojo Rabbit hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto tidligere i år, der responsen var blandet mellom ros for manus og skuespillerprestasjoner, og kritikk for humoristisk fremstilling av nazister.

Under Jojo Rabbits London-premiere delte Thomasin detaljer om hva som trakk henne mot prosjektet, og om sin karakter.

– Manuset var helt uforglemmelig. Humor brukes for å latterliggjøre Hitler, og han blir på en måte drept med latter. Ettersom historien i utgangspunktet er veldig tung, gav humoren filmen en helt spesiell følelse. I tillegg var jeg nysgjerrig på å jobbe med en regissør fra hjemlandet mitt. Jeg elsker Taikas humor, den er tørr, men brutal og ærlig, forteller McKenzie.

– Karakteren min, Elsa, er et offer for mange forferdelige ting i en skummel tid. Men hun er alltid tro mot seg selv. Hun er sterk og selvsikker, morsom og skarp. Og hun nekter å bli redusert til å bare være et offer. Det var hennes holdning om å ikke ta imot dritt som virkelig dro meg mot rollen.

VOLDSOMT KARRIERELØFT

Thomasin McKenzies karriere har fått et voldsomt løft i løpet av et drøyt år. Etter det glitrende gjennombruddet, etterfulgt av suksessen med Jojo Rabbit, har hun fire andre kommende filmer foran seg. Åh, og la oss ikke glemme at hun hadde en liten rolle som dronningen av Danmark i Netflix-filmen The King tildigere i år. Til tross for suksessen føler fremdeles McKenzie at yrket hennes er uforutsigbart og usikkert.

– Du vet aldri hva som skjer, plutselig får man en jobb hvor opptaket begynner to uker senere. Jeg føler meg åpenbart veldig heldig i min posisjon, som får jobbe med alle menneskene jeg gjør, men er det noe jeg har lært de siste årene er det hvor viktig det er med pauser innimellom. Men det er spennende med en usikker fremtid, det ligger mye frihet i det, samtidig som man kan frike litt ut over at man kanskje ikke har noe å gjøre, sier McKenzie. Historien om Ned Kelly er Thomasin McKenzies neste prosjekt – i Justin Kurzels True History of the Kelly Gang spiller hun mot Russell Crowe, Nicholas Hoult og Charlie Hunnam. Hun spiller også en sentral rolle i Edgar Wrights neste prosjekt, Last Night in Soho, sammen med Anya Taylor-Joy og Matt Smith. I Lost Girls innehar stjerneskuddet hovedrollen, og i The Justice of Bunny King skal hun kjempe for kvinners rettigheter fra bunnen av samfunnet. Hektiske tider for Thomasin McKenzie, og spår vi rett ser vi ikke akkurat mindre til henne i årene fremover heller.

Jojo Rabbit har premiere 17. januar.