Syv TIFF-tips!

Tekst:  Mads Kvalvaag Halvorsen Foto: Diverse PR

Den 30. utgaven av Tromsø Internasjonale Filmfestival er i gang! Føler du deg litt «lost» når du blar gjennom programmet? Her er filmene du må se. 

Festivalen er Norges største målt i antall besøkende, og hadde i fjor over 60.000 besøk. Med over 100 filmtitler på programmet, kan selv den mest garvede festivalgjest føle seg overveltet. Her kommer derfor ett filmtips per dag av festivalen, som en liten hjelp dersom du befinner deg i Nordens Paris denne uken.

Mandag: What She Said: The Art of Pauline Kael av Rob Garver

Som en oppvarming til en hel uke stappfull av filmopplevelser, foreslår vi å begynne med Rob Garvers dokumentar om filmkritikeren Pauline Kael. Hun skrev for New York Times fra 1968 til 1991, og regnes av mange som en av de mest innflytelsesrike kritikerne i historien. Filmen tar for seg hennes liv og karriere, men har størst fokus på selve skrivingen. Med noen tips fra Kael i bakhånd, ligger alt til rette for at du får max ut av TIFF.

Tirsdag: Weathering with You av Makoto Shinkai

16 år gamle Hodaka rømmer hjemmefra, og ankommer regntunge Tokyo alene. Snart møter han jevnaldrende Hina, en jente som forandrer alt. Weathering with You er en moderne kjærlighetshistorie som minner om regissørens forrige film, Your Name. Både lys, farger og komposisjon kombineres til slående vakre bilder som man nesten glemmer at er tegnet.

Onsdag: Moffie av Oliver Hermanus

TIFF gjestes også i år av flere filmskapere, blant dem Oliver Hermanus. Moffie er hans fjerde film, og var en av undertegnedes favoritter på filmfestivalen i Venezia i september. Den gang skrøt jeg særlig av foto og musikk, men vel så gripende er den såre historien. Filmen forteller historien om en ung manns selvoppdagelse i det sør-afrikanske militæret på begynnelsen av 80-tallet. Sterkt og vakkert!

Torsdag: J’accuse av Roman Polanski

Få regissører har fått like mye oppmerksomhet for privatlivet de siste årene, og at Polanski er både omdiskutert og kontroversiell er ikke til å stikke under en stol. Samtidig er han fortsatt en stødig filmskaper. Det er nesten umulig ikke å se hans nyeste film i lys av hans eget liv, men det gir også en ekstra dimensjon til opplevelsen. I 1894 dømmes militærkaptein Dreyfus for landssvik, men noen aner ugler i mosen…

Fredag: Lyset fra sjokoladefabrikken av Dag Johan Haugerud

Forhåpentligvis har du allerede fått med deg TIFF-aktuelle Barn på ordinær kino en gang i 2019. Uansett burde du prioritere Dag Johan Haugeruds nyeste film, som er nesten like god, men langt kortere enn sin forgjenger. Igjen møter vi Andrea Bræin Hovig og Henriette Steenstrup i sentrale roller, som på sedvanlig vis tar for seg tunge temaer med både varme og humor.

Lørdag: The Farewell av Lulu Wang

Awkwafina har gjort kometkarriere som skuespiller etter roller i Ocean’s 8 og Crazy Rich Asians. I The Farewell viser hun at hun har langt flere strenger å spille på enn de rent komiske. Basert på regissørens egne opplevelser, forteller filmen om en kinesisk storfamilie og hemmeligheten som bringer dem sammen. Golden Globe-gjengen kalte dette en komedie, men jeg spår minst like mange tårer som latterkuler.

Søndag: Vi er her nå av Mariken Halle

Hva passer vel bedre enn å avslutte festivalen med en verdenspremiere? Mariken Halle har lenge vært en av Norges mest unike regissører, og som del av produksjonskollektivet Alternativet ser hun ut til å fortsette trenden. Hennes nyeste film følger en barselgruppe gjennom et år, og tar opp alt fra små til veldig store problemstillinger. Som tidligere oppleves også Vi er her nå nesten dokumentarisk.

I tillegg til disse syv godbitene, vil festivalen helt sikkert preges av at den har flere av årets virkelige storfilmer på programmet. Filmer som Parasitt, Little Women, Monos og The Lighthouse blir alle å se i Tromsø, men de kommer også på ordinær kino i løpet av året. Det er derfor ingen grunn til å fortvile dersom du ikke får dem med deg på festivalen. Se det heller som en mulighet til å oppdage noen litt mindre festivalfilmer, som du kanskje aldri får sjansen til å se igjen. God festival!