Parasitt

Parasitt

Sør-Korea 2019
Regi: Bong Joon-ho
Med: Song Kang-ho, Lee Sun-Hyun, Jo Yeo-jeong, Choi Woo-sik
Genre: Drama/Thriller
Premiere: 15. januar

Kanskje er det litt kjedelig å trille den forutsigbare sekseren. Du vil se mange av dem på Parasitts plakat. Men tro du meg, dette er den verdt. Bong Joon-ho har tidligere tatt oss med på elleville eventyr med sjømonstre, grusomme slakterier for gigantiske griser og på dystopisk togtur. Nå, i hans soleklart morsomste og stiligste verk hittil, skal vi gjøre noe så spennende som å invadere (rike) folks privatliv. Parasitt er sylskarpt skrevet, ufattelig kul og tilstrekkelig ekkel – alt du trenger, og mere til.

En familie på fire bor i en sliten kjellerleilighet, bretter pizzaesker for en restaurant for å tjene minimalt til livets opphold, og stjeler internett fra naboen. Drømmen om bedre levestandard er stor, og skal vise seg å ikke være så fryktelig langt unna. Sønnen i familien får jobb som veileder i engelsk for datteren av en meget rik familie. Dette frembringer lukrative muligheter for samtlige i hans familie, på de rareste vis. Du behøver ikke vite mer om Parasitt før du innløser billett (for det skal du!).

Bong Joon-ho er leken, stødig og satirisk i sin regi, mens alle skuespillerne ser ut til å spille sine livs roller. Kontrasten mellom den skitne, urindynkede boligen et nivå under gateplan og den smakfulle og minimalistisk innredede luksusvillaen fungerer som en skarp kommentar på et stort klasseskille – og er det noe Joon-ho beviser, er det at vi som publikum er i trygge hender. Han er en regissør som underholder, skolerer og sjokkerer. Faktisk er dette noe så sjeldent som et sømløst «blandingsverk» av sjangere, hvor alle valg og vendinger legger brikkene perfekt på plass. Gullpalme-vinneren er et sikkert filmvalg for de aller fleste, og forhåpentligvis vil dens rykte og gode omtaler gjøre at den når bredt, og får sin rettferdige lange gang på norske kinoer.

Pernille Risbråthe Middelthon

Trailer