Little Women

Little Women

USA 2019
Regi: Greta Gerwig
Med: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson, Meryl Streep
Genre: Drama
Premiere: 31. januar

Louisa May Alcott skrev seg rett inn i litteraturhistorien da hennes selvbiografiske roman «Little Women» kom ut i 1868. Flere filmadaptasjoner har kommet i løpet av de 150 årene siden utgivelsen, med superstjerner som Katharine Hepburn, Elizabeth Taylor og Winona Ryder i ulike versjoner. Det er rett og slett litt av en utfordring Greta Gerwig har gitt seg selv når hun først skal følge opp fantastiske Lady Bird. Heldigvis viser det seg at debutfilmen ikke var noe blaff. Fortsetter hun på dette nivået, må vi veldig snart snakke om Gerwig som en av de største regissørene i sin generasjon, for dette er mesterlige greier.

Hun viser igjen et utmerket lag med skuespillere. Det gode samarbeidet med Saoirse Ronan fortsetter å blomstre, og hun treffer særlig blink med castingen av Timothée Chalamet, Florence Pugh og – jada – Meryl Streep. Selv om alle leverer, er det umulig ikke å nevne Pugh spesielt, som følger opp Midsommar med en helt annerledes, men like gripende rolletolkning. Jeg aner en Oscar-nominasjon i det fjerne. Dem bør filmen få flere av, for her er det kvalitet i alle ledd. Store navn som Jaqueline Durran og Alexandre Desplat har kastet seg på Gerwig-toget, som forhåpentligvis har lenge igjen til endestasjonen. Vi vil ha mer!

For det holder ikke kun å omgi seg med det beste. Det er selvfølgelig lurt, men uten en leder som vet hva hun vil, blir ikke filmen automatisk god. Gerwig, som har skrevet manuset selv, forteller historien på en ny og frisk måte, som viser udødeligheten i Alcotts opprinnelige roman. Temaene kjennes relevante, vanskelighetene gjenkjennelige, og humoren treffende. Samtidig balanseres følelsene millimeterpresist, og ofte følges tårene umiddelbart av et smil, eller motsatt. Allerede i januar har vi fått en sterk kandidat til årets beste kinofilm – brava!

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer