Jojo Rabbit

Jojo Rabbit

USA 2019
Regi: Taika Waititi
Med: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Taika Waititi, Scarlett Johansson
Genre: Komedie
Premiere: 17. januar

Mange har laget film om andre verdenskrig, men ingen har gjort det som Taika Waititi. Newzealenderen som løftet Marvel-franchiset til nye komiske høyder med Thor: Ragnarok viser igjen en kompromissløs holdning til humorsjangeren. Med bart, uniform og glatt sleik spiller han selv en fantasivennversjon av Adolf Hitler, som fungerer som en slags mentor for tittelkarakteren Jojo. Sammen navigerer de et Tyskland på tampen av andre verdenskrig, der Jojos klokketro på nazismen begynner å vakle. Filmen oser av satire, men Waititis humor er definitivt ikke alles kopp te.

Store navn som Scarlett Johansson og Sam Rockwell spiller bærende roller, men Waititi legger allikevel størsteparten av byrden på Roman Griffin Davis. 11-åringen briljerer i det som er hans aller første skuespillerjobb. Den blåøyde naiviteten følges opp av sylskarpe replikker og et overraskende stort følelsesmessig register. Jackpot for Waititi, hvis film hadde kollapset helt dersom hovedrollen ikke hadde fungert. Rent komisk matches han også av bestekompisen Yorki, spilt av Archie Yates – enda en debutant. I tillegg til skuespillet er det mye kvalitet i både kostyme- og produksjonsdesign, og den tøysete fabelen er satt i et ganske så realistisk krigsunivers. Fotoet virker tidvis inspirert av Wes Andersons nøyaktige symmetri, og glimter til med noen virkelig vakre bilder inni mellom. Allikevel er det manuset som er stjernen her, og selv om historien ikke er superoriginal, gjør Waititi akkurat nok tvister til at det funker fint. Filmen er virkelig morsom selv med det alvorlige bakteppet, og demonstrerer at det aller meste kan fleipes med dersom man gjør det riktig.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer