Den gylne hanske

Den gylne hanske

Tyskland 2019
Regi: Fatih Akin
Med: Jonas Dassler, Margarethe Tiesel, Katja Studt, Heinz Strunk, Hark Bohm
Genre: Thriller/Drama
Premiere: 10. januar
Stjerner: Bedøm sjæl!

Anmeldelsen er skrevet i samtaleform mellom Mads Halvorsen og Pernille Middelthon, som så filmen sammen under filmfestivalen i Berlin.

Pernille: «Den mest hemningsløse seriemorderfilmen noensinne laget» lyder beskrivelsen av Fatih Akins nye film, og jeg har vel kanskje aldri vært mer enig i en uttalelse i markedsføringssammenheng. Dette var hard kost!
Mads: Ja, det er ikke mye hemninger å spore hos Fritz Honka. Grusom type, grusom film, grusom opplevelse.

Pernille: Fritz er litt av en fyr. En alkoholisert einstøing fra Hamburg, som bruker store deler av dagen drikkende på sin lokale bar, Den gylne hanske. Han er også en kvinnehater uten like, som lokker fremmede damer med seg hjem for å drepe og partere dem. Med andre ord er han den absolutt siste fyren man vil havne i prat med på byen.
Mads: Og i hvert fall den aller siste leiligheten man vil ende i på nach! Hele filmen åpner jo der, man blir kasta rett inn i et skrekkammer av et loft, så brutalt og så ekkelt at man jo tenker det må roe seg etter hvert… Men nei. Dette er første gang jeg faktisk har følt meg uvel i en kinosal.

Pernille: Og det hjalp jo ikke akkurat at vi satt på andre rad. Regissør Akin har gått så ekstremt grundig til verks for å gjøre alle elementene så groteske som mulig, alt fra hovedrolleinnhavers ansiktsproteser og flassende psoriasis, til lydmiksen i parteringsscenene. Her må jeg bare ta hatten av for den totale gjennomføringsevnen som ligger til grunn her, for filmen er rett og slett jævlig godt laget.
Mads: Enig! Produksjonsverdien er latterlig høy. Alle settene og kostymene ser helt troverdige ut, som om man bare har tråkket rett inn i fortiden. Samtidig ser alt så skittent ut, det er ikke bare Fritz som er fettete og ekkel, det er liksom … alt!
Pernille: Det var jo litt sånn at vi begge ville ta en dusj umiddelbart etter visningen. Vi kan trygt si at dette ikke er for den sarte, men vi kan ikke gjøre noe annet enn å skamfullt anbefale å gi den en sjanse. Sjokkgaranti er inkludert, og du vil definitivt se noe ulikt alt annet du noensinne har sett. Og om du vemmes for mye, så må du jo tenke at det bare er film!
Mads: En film basert på virkeligheten, ja. Vet ikke helt om det gjør det bedre eller verre. Hvor mange stjerner gir man egentlig en film som dette? Er det 1? Eller 6?
Pernille: Ja, takk, begge deler?!

Pernille Risbråthe Middelthon og Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer