Bombshell

Bombshell

USA 2019
Regi: Jay Roach
Med: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie, John Lithgow, Mark Duplass
Genre: Drama
Premiere: 10. januar

Gretchen Carson ble kåret til Miss America i 1989, og begynte TV-karrieren året etter. Hun fant snart veien til enorme Fox News, der hun ble en profilert programleder. Da hun i 2016 gikk til søksmål mot selskapets administrerende direktør, var det et sjokk som rystet verden. Kunne søksmålet felle hele mediekonsernet? Bombshell tar for seg denne perioden i amerikansk mediehistorie, med en form som umiddelbart sender tankene til storfilmer som The Big Short og Vice. Særlig den direkte henvendelsen til kamera ser ut til å være en trend Hollywood ikke helt klarer å riste av seg.

I dette tilfellet fungerer virkemiddelet ganske godt, kanskje mest fordi det ikke benyttes på en like sarkastisk måte og historien ikke er like full av vanskelige begreper. Verre er det at nesten alle som dukker opp på lerretet introduseres med navn, uansett hvor stor rolle de spiller. Små tekstplakater som kun inneholder et navn er mer fokusforstyrrende enn informerende. At alle disse personene spilles av mer eller mindre kjente fjes (alt fra Oscar-vinner Allison Janny til yngstedatteren i The Nanny) gjør også at man tror de skal spille en større rolle enn de gjør.

Samtidig er det ingen tvil om hvem sitt show dette egentlig er. Carson spilles nemlig av Nicole Kidman, mens andre ledende roller spilles av Margot Robbie, John Lithgow og Charlize Theron. Særlig de to sistnevnte gjør fremragende rolleprestasjoner. Theron har knapt vært mindre gjenkjennelig siden Monster, med dypere stemme og en merkverdig presis sminkejobb. Skuespillet er rett og slett høydepunktet her, selv om tematikken er mer enn viktig nok på egen hånd.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer