Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

Star Wars: Episode IX
– The Rise of Skywalker

USA 2019
Regi: J.J. Abrams
Med: Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Carrie Fisher, Lupita Nyong’o
Genre: Action/Eventyr
Premiere: 18. desember

42 år etter at George Lucas’ stjerneunivers flimret over kinolerretene for første gang, skal det hele altså avsluttes med film nummer ni. Den tredje filmen i den tredje trilogien har vært svært etterlengtet, selv om de to foregående ikke helt har klart å overbevise alle. Særlig den forrige, Star Wars: The Last Jedi, fikk langt hardere medfart fra publikum enn av kritikerne. Dessverre vil nok også avslutningen føre til delte meninger. Oppgaven med å lande romskipet etter en såpass omfattende ferd, kan virke overvelde på enhver. Abrams gjør sitt beste, men er ikke like kompromissløs som Rian Johnson var for to år siden.

The Rise of Skywalker inkluderer nemlig så mye. I tillegg til rollefigurer fra den originale trilogien, finner vi selvfølgelige flesteparten av dem som ble introdusert for oss i 2015. Vi møter også noen helt nye fjes – eller hjelmer – og filmen krydres av romvesener og nye droider. Ikke alle forsvarer sin plass i historien. Selv om det ikke er uendelig med plottråder som skal knyttes sammen, er det nok til at filmen haster av gårde. Det er mye som skal skje før det siste slaget, og ikke alt henger på greip. Samtidig gjør det høye tempoet at filmen er jevnt underholdende, uten dødperioder eller kjedelige sekvenser.

Den «nye» trioen i helterollen bekles av ytterst karismatiske skuespillere, som har en kjemi og et samspill som styrker filmen. Dessverre er karakterutviklingen ganske begrenset, med unntak av Daisy Ridleys Rey. De tre er morsomme på grensen til det arrogante, og står i sterk kontrast til den dystre skyen som er Adam Drivers Kylo Ren. Nei, filmen reddes i hovedsak av underholdningsfaktoren, som er mer enn høy nok. Det er detaljene og helheten som holder filmen tilbake, og særlig blodfansen vil finne litt av hvert å plukke på.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer