Portrett av en kvinne i flammer

Portrett av en kvinne i flammer

Frankrike 2019
Regi: Céline Sciamma
Med: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino
Genre: Drama
Premiere: 25. desember

Franske Celine Sciamma (41) har lenge vært regnet som en av landets mest spennende regissører. På samvittigheten har hun blant annet den kraftfulle coming of age-filmen Girlhood, som mottok lovord og priser da den kom i 2014. Hennes siste film, Portrett av en kvinne i flammer, er i denne anmelderens øyne et fullkomment mesterverk. Sciamma overbeviser med en estetisk og audio-visuell nytelse av en film, som dessuten har solid substans i form av en gripende fortelling og et eviggyldig tema.

Portrett av en kvinne i flammer er et kostymedrama med handling lagt til en øy i Bretagne på slutten av 1700-tallet, altså i en tid da menn kontrollerte verdenen, og kvinnenes liv og skjebne var prisgitt det å finne en god (og så velstående som mulig) make. Historien er formidlet gjennom en sterk kvinnestemme i form av den unge malerinnen Marianne, som ankommer øya for å male et portrett av en den jevnaldrende Héloïse, hvis mor forsøker å få giftet bort til en rik kar i Milano som hun aldri har møtt.

Støttet opp av fabelaktige skuespillerprestasjoner fra Noémie Merlant og Adèle Haenel i de to bærende rollene som henholdsvis Marianne og Héloïse (og også Luàna Bajrami i rollen som tjenestejenta i huset), makter Sciamma å skildre sterke kvinneskikkelser på inngående og dypsindig vis. Portrett av en kvinne i flammer har et malerisk vakkert foto, men også et generelt minimalistisk uttrykk. Ingen svulmende musikkspor, og det lille av musikk man hører oppstår naturlig i scenene. F.eks. når Marianne klimprer storm-satsen fra Vivaldis «Sommer»-konsert på en cembalo, eller, for å ikke glemme det som kanskje står igjen som det flotteste filmøyeblikket fra 2019 for min del: når kvinnene på øya samles gjennom en acappella over leirbålet. Scenen er en perfekt metafor for hvordan kvinnene søker støtte hos hverandre for å kunne leve ut sine drømmer om frihet, ambisjoner for livet og lengsel etter å være et helt menneske.

I likhet med noen av filmhistoriens beste periodedramaer lodder Portrett av en kvinne i flammer dypt i menneskenaturen og tar opp evigvarende temaer – uttrykt gjennom et rikt og stilsikkert formspråk. På særdeles elegant, sofistikert og modig vis utforsker filmen hvordan kjærlighet og livskraft sprenger seg fri fra konformitet og samfunnets undertrykkende begrensninger.

En av årets desidert beste filmer, og veldig sterkt anbefalt.

Le LD Nguyen

Trailer