Flukten fra Øst-Tyskland

Flukten fra Øst-Tyskland

Tyskland 2019
Regi: Michael Herbig
Med: Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross
Genre: Drama
Premiere: 25. desember

Flukten fra Øst-Tyskland er en solid og upretensiøs film bygget rundt en katt-og-mus-jakt mellom beryktede Stasi og to familier som prøver å unnslippe Øst-Tyskland i en hjemmelaget varmluftsballong på slutten av 70-tallet. Dette er en type fortelling som om den ikke var virkelig, nesten hadde vært umulig å tro på, for god til å være sann. Familienes overhoder går langt over rimelighetens grenser hva gjelder familiens sikkerhet, og når deres første forsøk på rømming mislykkes, skjønner de imidlertid at de blir jaget av Stasi og den eneste redningen er å komme seg vekk, uansett hvordan. Filmen skildrer desperasjonen og paranoiaen på en gripende, men likevel lavmælt måte, og til slutt sitter man igjen med den samme angsten som karakterene har. Når det er sagt, kunne filmen med fordel vært enda litt mer intens. Det skorter ikke på forsøket, men det lugger litt her og der rytmemessig. Noen langdryge partier trekker litt ned, men trøkket sitter der det skal, i begynnelsen og slutten.

Flukten fra Øst-Tyskland byr på en engasjerende historie, har stødig regi, gode skuespillerprestasjoner, og burde treffe både om du er interessert i historie eller bare vil ha en god underholdningsfilm. Da hendelsen virkelig tok sted i 1979, ble det stort medieoppstyr og familiene Strelzyk og Wetzel ble hyllet som helter. Den slags dyrkelse unngår heldigvis regissør Herbig. Dette er ikke en historie om helter, men om vanlige mennesker i en desperat situasjon. Slett ikke umulig å trekke noen paralleller til vår tid heller.

Nicolai Berg Hansson

Trailer