Camorraens barn

Camorraens barn

Italia 2019
Regi: Claudio Giovannesi
Med: Francesco Di Napoli, Viviana Aprea, Artem Tkachuk
Genre: Drama
Premiere: 25. desember

Midt i en vakker arkade i Napoli står det et stort juletre. Femten år gamle Nicola (Francesco Di Napoli) og hans gjeng stjeler treet og brenner det ned. Denne barnslige vandalismen har to sider: En ungdommelig rampestrek, men også gjort for å hevde seg blant rivaliserende gjenger i byen. Nettopp slike motsetninger, mellom lek og vold, ung og voksen, smart og naiv, utforskes gjennom en tradisjonell mafiafortelling i Camorraens barn, en ny film av Claudio Giovannesi. Filmen, som er vist på festivaler med den internasjonale tittelen «Piranhas», er basert på en bok av den bestselgende forfatteren Roberto Saviano (Gomorrah).

Regissør Giovannesi og hans fotograf Daniele Ciprì filmer Nicolas vei inn i napolitansk «Camorra» med håndholdt kamera. Filmens utsnitt og iscenesettelse gjør at det vi ser er det samme som det ungdommene ser. Dette kunstneriske valget får drahjelp av hvordan ekte bygninger, gater og bydeler blir spektakulære rammer for Nicolas ferd mot mafiatoppen. Man legger nesten ikke merke til det glansbildeaktige i hvordan Giovannesi romantiserer fattigdommen nord for Napoli. Både Saviano og Giovanessi virker overbeviste om at ungdommenes indre liv motiveres av bling, status og fine damer, men Camorraens barn har lite interesse for hvorfor det har blitt slik og hvilke omstendigheter som fører til dumdristig pengejag.

Det er ikke nødvendigvis noe galt i å lage en mafiafilm uten samfunnsøkonomisk innsikt, men hverken Saviano eller Giovanessi klarer å mane frem et handlingsforløp eller rolleprestasjoner som overskrider filmens noe skjematiske handling. I likhet med andre filmer og tv-serier fra området er det Napoli som er den egentlige stjernen her.

Emilio Sanhueza

Trailer