Yao

Yao

Frankrike/Senegal 2018
Regi: Philippe Godeau
Med: Omar Sy, Lionel Louis Basse
Genre: Drama
Premiere: 15. november

Tretten år gamle Yao bor i en fattig landsby i Senegal. Når idolet hans, skuespilleren Seydou Tall, ankommer hovedstaden for å promotere en ny bok, reiser den unge gutten gjennom landet for å møte ham, uten noen plan for hvordan han skal komme seg tilbake. Tall blir fascinert av kiden, og bestemmer seg for å frakte ham hjem og samtidig utforske hva landet har å by på.

Tall spilles av Omar Sy, sjarmtrollet fra den franske hiten De urørlige (2011), og han har akkurat nok med karisma og star-power til at man kjøper ham som karakter. Ikke vanskelig å tro at dette er en fyr man vil reise langt for å se. Unge Lionel Basse gjør også en god figur, det gjelder forøvrig alle i castet. Sånn sett er Yao langt på vei en vellykket indie.

Filmen trasker avgårde i sitt eget tempo, uten å bry seg nevneverdig mye om kausalitet og driv. Trivelig det, eksotiske inntrykk og hverdagslige situasjoner om hverandre, men man sitter ikke akkurat klistret til skjermen. En skikkelig god road movie krever at karakterene enten har et felles mål for øye eller en grunnleggende konflikt som skaper dynamikk i relasjonene. Forholdet mellom Yao og Tall er hyggelig nok, men dessverre litt for enkelt. Det er ikke noe som river og sliter her, og resultatet blir noe flatt. Det krysses av på mang en road movie-boks, uten at det blir fryktelig spennende av den grunn. Dette er helt sikkert den koseligste filmen på kino akkurat nå, men ikke forvent noe særlig mer enn det.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer