Skin

Skin

USA 2019
Regi: Guy Nattiv
Med: Jamie Bell, Danielle Macdonald, Bill Camp, Vera Farmiga, Mike Colter
Genre: Drama
Premiere: 22. november

Regissør Guy Nattiv vant tidligere i år en Oscar for kortfilmen Skin. Dette er ikke langfilmversjonen av samme historie, selv om den deler visse likhetstrekk. Også denne filmen tar for seg et nynazistisk miljø i USA, og begge filmene har australske Danielle Macdonald på rollelisten. Utover dette er forskjellene store. Kinoversjonen er basert på den sanne historien om Bryon Widner, som i mange år var en såkalt «white power skinhead». Ikke akkurat Guds beste barn, men en fascinerende og nyansert skikkelse – i hvert fall etter hvert.

I filmen spilles han av Jamie Bell, som gjør en av sine aller sterkeste roller. Bryon er en komplisert type, og gir Bell massevis av strenger å spille på. Her finner vi alt fra store konfrontasjoner til intime øyeblikk, spilt med både tyngde og overbevisning. Han briljerer særlig i samspill med Bill Camp og nevnte Macdonald. Førstnevnte gjør seg utmerket som den iskalde lederen av miljøet Widner tilhører, mens Macdonald gir oss filmens klart mest sympatiske vesen. Det er nemlig ikke bare mørke her, selv om filmens temaer dekker gråsoner så drøye at de strengt talt er svarte.

Skin er en betimelig påminner om at visse holdninger fortsatt står sterkt i miljøer vi aller helst vil glemme at fins. Uavhengig av hvilke tanker som fører til dem, viser filmen utallige voldshandlinger som rett og slett er ganske ubehagelige. Samtidig er det kanskje de mer rolige scenene som er aller mest rystende, der blikk og replikkvekslinger får det til å gå kaldt nedover ryggen på deg. Joda, Skin er en underholdsningsfilm, men ikke av typen du koser deg med. Tankevekkende og provoserende, derimot – absolutt.

Nicolai Berg Hansson

Trailer