Håp

Håp

Håp 2019
Regi: Maria Sødahl
Med: Andrea Bræin Hovig, Stellan Skarsgård, Gjertrud L. Jynge, Elli Müller Osbourne
Genre: Drama
Premiere: 22. november

Håp er Maria Sødahls retur til filmverden, etter flere års sykdomsfravær. Hennes forrige film vant fem Amanda-priser, men det var helt tilbake i 2011. Etter det fikk Sødahl kreft, noe det knapt er noen spoiler at hun overlevde. Hennes nye film er sterkt inspirert av hennes egen historie, men er ikke noen biopic. Andrea Bræin Hovig spiller i stedet koreografen Anja, som får en alvorlig kreftdiagnose lille julaften. Filmen følger henne i en ukes tid etter det, en tid der de vanlige høytidsforberedelsene må vike for legebesøk og alvorlige samtaler.

Selv om historien er Sødahls, tilhører filmen Hovig. Hun leverer en gnistrende og komplisert rolletolkning som umiddelbart lanserer henne som en sterk kandidat til å stikke av med neste års Amanda. Manuset gir henne et voldsomt spenn av følelser å spille ut, og Hovig treffer på alt. Særlig samspillet med den svenske veteranen Stellan Skarsgård, er formidabelt. Relasjonen mellom dem er minst like kompleks som deres individuelle rollefigurer, og det gjør forholdet deres enda mer interessant enn sykdomsforløpet som setter det hele i gang.

Samtidig er filmen full av Sødahls smarte avgjørelser. Hovigs ansikt rammes til stadighet perfekt inn. Bruken av sengesamtaler skaper en tilbakevendende følelse av intimitet, som om vi overværer noe helt privat. Glimtene av humor kommer som etterlengtede pusterom i en film som ellers holder følelsene helt i høyspenn. I perioden før Anjas hemmelighet kommer ut, er filmen nesten thriller-aktig i den forstand at vi i publikum hele tiden venter på avsløringen som må komme. Når den først gjør det, klarer selv ikke vi å dukke unna. Håp er en av årets følelsesmessig mest engasjerende filmer, og kommer garantert til å øke tåreproduksjonen i norske kinosaler frem mot juletida den selv portretterer.

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer