Godt nyttår, Chile

Godt nyttår, Chile

Chile 2018
Regi: Dominga Sotomayor
Med: Demian Hernandez, Antar Machado, Antonia Zegers, Matás Oviedo
Genre: Drama
Premiere: 22. november

Godt nyttår, Chile! er skrevet og regissert av talentet Dominga Sotomayor, og er hennes internasjonale gjennombrudd. Filmens verdenspremiere var i den mindre kjente, men innflytelsesrike festivalen Locarno, og utrolig nok ble hun den første kvinnen til å vinne festivalens pris for beste regi. Hennes iscenesettelse er fascinerende detaljrik, filmens rytme er hypnotisk. Til tross for at handlingen er basert på selvopplevde hendelser er Godt nyttår, Chile! uten søtladne forestillinger av fortiden.

Det er sommer, året er 1990, og perioden er symboltung for moderne chilensk historie: Den første sommeren etter at Pinochets militærdiktatur tok slutt. For første gang på 17 år skal chilenere nyte en demokratisk ferie. Godt nyttår, Chile! følger 16 år gamle Sofia (Demian Hernández) som sliter med motstridende følelser, attpåtil under en tid ment å være gladoptimistisk. Hennes far har flyttet familien ut til en hippie-inspirert landsby, langt unna bylivet Sofia lengter til. Der faren drømte om frihet fra diktaturet, drømmer Sofia om friheten kun voksne har adgang til. Sofia ønsker å røyke, og å flørte med den eldre gutten Ignacio — som har motorsykkel.

Dette utgangspunktet kunne fort munnet ut i en tradisjonell ungdomsfilm, men Sotomayor lar filmen gradvis bli til et lappeteppe, bestående av ulike rollefigurer, bekymringer og situasjoner som preger landsbygden. Det er som om Sotomayor speiler rollefiguren Sofias ambivalens og motstridende tanker, men gjennom filmspråket. Filmens originale tittel (Tarde para morir joven) betyr «For sent å dø ung» og hinter om hva filmskaperen ønsker seeren skal sitte igjen med. Ved å være detaljert og spesifikk om en tidsperiode i et annet land, klarer Sotomayor å si noe nordmenn i 2019 kan ta med seg videre.

Emilio Sanhueza

Trailer