The Informer

The Informer

USA 2019
Regi: Andrea Di Stefano
Med: Joel Kinnaman, Rosamund Pike, Common, Ana de Armas, Clive Owen
Genre: Action/Thriller
Premiere: 18. oktober

At nordiske krimforfattere vet hva de driver med, har vært kjent lenge. The Informer er basert på den svenske krimromanen «Tre sekunder», som ble kåret til årets beste krim i hjemlandet i 2009. Handlingen er flyttet fra Stockholm til New York, et par karakterer har forsvunnet, og historien har fått et lite dryss Hollywood-krydder. Sverige har dog fått beholde hovedrollen, i form av Joel Kinnaman – som riktignok spiller polakk. Han leder et stødig ensemble av kompetente skuespillere, uten at noen av dem virkelig skiller seg ut med akkurat dette materialet. 

Filmen bruker akkurat så lite tid som nødvendig på bakgrunnshistorie før den kaster oss inn i et anspent og stramt anslag. Vi følger en tyster på vei mot et dopsalg som selvfølgelig ikke går etter planen, og plutselig er ingenting sikkert lenger. Selv om filmen mister litt av trøkket etter den intense åpningen, finner den flyten igjen etter hvert som spenningen i historien øker. Med polsk mafia, FBI, New York-politiet og en hissig fengselsbetjent blant spillerne, er det vanskelig å vite hvem man kan stole på. Har egentlig noen av dem hjertet på rett plass?

The Informer er overraskende engasjerende med tanke på at lignende historier har blitt fortalt utallige ganger før. Noen av halvklisjeene sniker seg med her også, men det kjennes snarere som relevante sjangertrekk enn forventede triks. Regissør Di Stefano utnytter de tilgjengelige virkemidlene godt, og resultatet er en tight og nervepirrende thriller. Vi snakker ikke en umiddelbar klassiker, men et mer enn godkjent tilskudd til sjangeren. 

Mads Kvalvaag Halvorsen

Trailer