Systemsprengeren

Systemsprengeren

Tyskland 2019
Regi: Nora Fingscheidt
Med: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide
Genre: Drama
Premiere: 1. November

Benni er en «systemsprenger» – en person som ikke passer inn i noen institusjon eller ordning. Hun vil bare bo hjemme hos moren, som avviser ønsket hennes. På diverse anstalter utagerer hovedpersonen mildt sagt kraftig; med vold, ødeleggelse, selvskading, og primale skrik som vil runge i publikums hoder lenge etter at kinosalen er forlatt.

Kan den nye oppasseren – selv et tidligere problembarn – gjøre tilværelsen lettere for henne? Er ro og friluft mer effektivt enn impulsdempende medisiner?

Spørsmålene fungerer bare tilsynelatende som filmens motor, det er viktigere for filmskaperne å la oss komme tett på et barn som Benni enn å drive fortellingen fremover. Skildringen, ofte med løpe-håndholdt kamera, er effektiv og varm, ved å følge hovedpersonen så tett og nært, får vi en unik varme og omsorg for henne. Filmen anstrenger seg ikke for at vi skal forstå den rosakledde hovedpersonen, men anerkjenne henne og situasjonen hun er i, og at institusjonene umulig fanger opp alt, det må eksistere alternative måter å gi problembarn trygghet på.

Slik blir Systemsprengeren et godt diskusjonsutgangspunkt, og ikke minst en film barn og ungdom ville ha godt av å se. I balansegangen mellom realisme og monoton elendighetsbeskrivelse mister den tidvis likevekt og får en ørliten slagside mot det tragisk-sentimentale.

Filmfans vil uansett få mye ut av niårige Helena Zengels oppsiktsvekkende innsats i hovedrollen.

Einar Aarvig

Trailer