Operasjon Mumie

Operasjon Mumie

Norge 2019
Regi: Grethe Bøe
Med: Emma Pedersen Kilane, Thomas Farestveit, Rolf Kristian Larsen, Pål Sverre Hagen
Genre: Familiefilm
Premiere: 18. oktober

Jørn Lier Horsts «Detektivbyrå nr 2» er tilbake på film, og det er ikke småtterier de to unge detektivene Tiril og Oliver skal hamle opp med. Tutankhamon og skatter fra faraoens grav skal stilles ut, og detektivbyrået får nyss om at de verdifulle gjenstandene kan være i fare for å bli stjålet. Samtidig verserer det rykter om en 3000 år gammel forbannelse som setter kjepper i hjulene på både kuratorer og vakter.

Om man ser bort ifra den helt absurde ideen om at Tutankhamons mumie og skattkammer skal stilles ut i et lite kulturhus i en perifer sørlandsby hvor selv barn og bikkjer kan komme og gå som de vil, er dette et ganske gøyalt premiss. Det legger opp til eldgamle mysterier og et krimelement hvor alle er mistenkte. Morsomt for kidsa, og ikke minst litt lærerikt. De to detektivene utfyller hverandre bra, både som karakterer og gjennom de unge skuespillerne. Ellers er det hyggelig å se kjente og dyktige folk som Anneke von der Lippe, Rolf Kristian Larsen, Pål Sverre Hagen og Zahid Ali som åpenbart bare koser seg med å ikke ta seg selv spesielt seriøst.

I god familiefilm-stil er det ikke spesielt nødvendig å ha sett forrige film eller ha lest bøkene for å henge med i svingene. Dette er lettbeint og kjapp underholdning, men ikke uten ambisjoner om at barna skal ta med seg noe mer til slutt, for ved rulleteksten blir det jaggu meg en quiz om det man nettopp har sett!

Nicolai Berg Hansson

Trailer