Marianne & Leonard: Words of Love

Marianne & Leonard: Words of Love

USA 2019
Regi: Nick Broomfield
Med: Leonard Cohen, Marianne Ihlen
Genre: Dokumentar
Premiere: 11. oktober

Kjært barn har mange navn. Leonard Cohen er spesielt kjær for veldig mange. «The godfather of gloom», «Laughing Len», «Prince of bummers». Men i Nick Broomfields nye dokumentar er det uten tvil hans tittel «Master of romantic despair» som dyrkes. Cohen og norske Marianne Ihlen har uten tvil et av de mest ikoniske «kunstner og muse»-forholdene i populærmusikken, mye takket være låta «So Long, Marianne». Denne filmen kaster lys over myten fra begge sider, ettersom det brukes voice-over fra både Marianne og Leonard, og ellers fra mennesker som sto dem begge nær.

Det er ikke første gang Nick Broomfield tar for seg kjente musikere i dokumentarform. Han skapte kontroverser med de konspiratoriske Kurt & Courtney (1998) og Biggie & Tupac (2002), mens Whitney: Can I Be Me (2017) var et mer nøkternt portrett av Whitney Houston. Words of Love er en intim kjærlighetsballade, søt og bitter samtidig, ikke ulikt tekstene til Cohen.

Filmen vil neppe gi Cohen en ny ung tilhengerskare. Til det er den for tradisjonell, og vier dessuten ikke nok tid til selve musikken. Om man på den annen side allerede er fan, er dette et veldig velkomment portrett av kunstneren som ung mann, og kvinnen som inspirerte ham. Den er ikke redd for å belyse Cohens mindre sympatiske trekk, men gjør det ikke på en måte som føles dømmende. Her er masse spennende arkivopptak, gode anekdoter fra nye intervjuer og ikke minst nødvendige perspektiver fra subjektene selv.

Nicolai Berg Hansson

Trailer